Sun, 16 Jun 2024

HEADLINES :


ADVERTISEMENT

Peningkatan kes kematian TB di Sabah membimbangkan
Published on: Friday, May 10, 2024
By: Christy Chok
Text Size:

Peningkatan kes kematian TB di Sabah membimbangkan
Dr Asits menegaskan bahawa walaupun rawatan tersedia untuk menyembuhkan TB, usaha mesti ditingkatkan secara mendadak untuk memastikan pengesanan awal dan rawatan pantas bagi mereka yang dijangkiti.
TAWAU: Jumlah kematian akibat tuberkulosis (TB) di Sabah berada pada trajektori menaik yang membimbangkan, menurut pihak berkuasa kesihatan negeri.

Sehingga Mac 2024, sudah ada 101 kematian TB direkodkan, menjadikan Sabah berpotensi melepasi angka kematian tahun lepas iaitu 517 kematian berbanding 466 kematian pada 2022 dan 437 kematian pada 2021.

Bercakap pada sambutan Hari TB Sedunia 2024 baru-baru ini, Pengarah Kesihatan Negeri Datuk Dr Asits Sanna mendedahkan statistik itu.

“TB kekal sebagai salah satu beban penyakit utama di Malaysia, dan keadaan sekarang ini sangat menjejaskan kualiti hidup rakyat Malaysia,” katanya.

Jumlah kes TB di Sabah juga meningkat dengan mendadak, daripada 4,547 pada 2021 kepada 5,661 pada 2022 dan 5,796 tahun lepas.

Dr Asits menegaskan bahawa walaupun rawatan tersedia untuk menyembuhkan TB, usaha mesti ditingkatkan secara mendadak untuk memastikan pengesanan awal dan rawatan pantas bagi mereka yang dijangkiti.

TB ialah penyakit berjangkit yang merebak melalui udara dan disebabkan oleh Mycobacterium tuberculosis. Organ utama yang dijangkiti adalah paru-paru (TB pulmonari), tetapi organ lain juga boleh dijangkiti seperti otak (TB meningitis), tulang belakang (spinal TB), nodus limfa (TB nodus limfa), abdomen (TB abdomen) dan lain-lain.

Sebahagian daripada cabarannya adalah untuk mengatasi salah tanggapan berbahaya tentang penyakit ini.

“Kepercayaan bahawa gejala TB disebabkan oleh sihir, pengaruh moden atau faktor keturunan perlu diperbetulkan,” kata Dr Asits.

“Kita mesti membawa individu yang menunjukkan gejala ke klinik kesihatan dan hospital dengan segera.

“Saya amat berharap agar penyakit TB tidak lagi menjadi penyakit berjangkit dalam kalangan masyarakat menjelang 2035. Bagi perjuangan menentang Tibi, komitmen tinggi dan kerjasama erat antara individu, masyarakat dan pelbagai pihak amat diperlukan bagi merealisasikan tema sambutan TB tahun ini,” katanya.

Acara Hari TB Sedunia bertujuan untuk meningkatkan kesedaran orang ramai di samping menyediakan pemeriksaan kesihatan percuma, pemeriksaan pergigian, pameran kesihatan dan perkhidmatan saringan X-ray TB mudah alih.

Pegawai Kesihatan Daerah Tawau Dr Shameer Khan menekankan kepentingan keluarga, majikan dan sokongan masyarakat untuk memastikan pesakit melengkapkan rejimen rawatan penuh mereka.

“Pesakit yang menghentikan rawatan boleh dikenakan tindakan undang-undang di bawah Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit,” kata Dr Shameer.

“Kita memerlukan komitmen penuh daripada semua lapisan masyarakat untuk menamatkan wabak ini menjelang 2035, selaras dengan tema tahun ini ‘Ya, Kita Boleh Hentikan TB!’,” tambahnya.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.

ADVERTISEMENT


Berita Utama Hari Ini

Berita Popular


Follow Us  
Follow us on             

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here