Sun, 21 Jul 2024

HEADLINES :


Sistem VAR di Stadium Likas hanya akan dilaksana kemudian
Published on: Monday, May 13, 2024
By: GL Oh
Text Size:

Sistem VAR di Stadium Likas hanya akan dilaksana kemudian
JOEHARI (kedua dari kiri) menyampaikan cenderamata kepada Mansur sambil diperhatikan Stuart (kiri) dan Terrance selepas mesyuarat itu.
Kota Kinabalu: Sistem Video Bantuan Pengadil (VAR) di Stadium Likas hanya akan dilaksanakan kemudian dalam perlawanan Liga Bola Sepak Malaysia (MFL) musim ini.

Ketua Pegawai Eksekutif MFL Datuk Stuart Ramalingam berkata punca kelewatan itu adalah kerana peralatan yang dipasang di sini adalah sistem yang berbeza daripada yang dikendalikan oleh MFL ketika ini.

Beliau bercakap kepada media selepas mesyuarat dengan Lembaga Sukan Sabah yang dipengerusikan oleh Setiausaha Tetap Kementerian Belia dan Sukan, Datuk Mansur Asun di Kompleks Sukan Kota Kinabalu pada Ahad.

Beliau berkata pengendali memerlukan masa untuk mempelajari sistem baharu di Stadium Likas sebelum ia berjaya digunakan dalam perlawanan MFL.

“Pengendali sistem adalah pengadil dan mereka memerlukan tempoh penyesuaian untuk memastikan mereka selesa dengan penggunaan VAR.

“Satu perbincangan telah diadakan sebelum ini untuk mengadakan sesi membiasakan diri dengan sistem ‘Gol’ yang digunakan di Likas tetapi ini akan mengambil masa.

“Bagaimanapun, kita akan mempunyai beberapa peluang untuk mengadakannya pada Jun, September dan Oktober semasa jendela FIFA.

“Latihan itu mungkin diadakan di sini atau di Kuala Lumpur, dan saya pasti sistem itu akan dilaksanakan,” katanya.

Sementara itu, turut hadir pada mesyuarat itu ialah Ahli Lembaga MFL, Joehari Ayub, yang juga Pengerusi Jawatankuasa Status FAM, Pengurus Besar Lembaga Sukan Sabah, Terrance Pudin dan pegawai atasan lain dari lembaga itu dan Persatuan Bola Sepak Sabah.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.

ADVERTISEMENT


Berita Utama Hari Ini

Berita Popular


Follow Us  
Follow us              

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here