Thu, 25 Jul 2024

HEADLINES :


VAR tidak berfungsi punca Sabah FC gagal raih tiga mata
Published on: Tuesday, May 14, 2024
By: GL Oh
Text Size:

VAR tidak berfungsi punca Sabah FC gagal raih tiga mata
MESEJ yang dipaparkan pada papan mata di Stadium Likas pada Ahad.
Kota Kinabalu: Video Bantuan Pengadil (VAR) yang tidak berfungsi di Stadium Likas mungkin telah menyebabkan Sabah FC gagal meraih tiga mata apabila sekadar seri tanpa jaringan dengan Penang FC pada petang Ahad lalu.

Ini susulan insiden pada minit ke-77 apabila bola daripada Saddil Ramdani jelas terkena tangan pemain Penang FC, yang cuba membuat hadangan di dalam kotak.

Apa yang mengecewakan pemain Sabah FC dan penyokong, ia langsung tidak dilihat oleh pegawai perlawanan dan sebaliknya hanya sepakan sudut diberikan.

Terdahulu, penggunaan VAR yang dibawa masuk oleh MFL untuk perlawanan itu terpaksa dibatalkan pada saat-saat akhir kerana masalah teknikal membabitkan audio.

Difahamkan, pengadil VAR di bilik kawalan tidak dapat berkomunikasi dengan pengadil di atas padang.

Bagaimanapun, Datuk Ong Kim Swee menolak dakwaan bahawa Sabah FC telah dirompak akibat keputusan itu.

“Jika ada VAR, kami mungkin boleh mendapat penalti, bukan? Tetapi kita harus menerima bahawa VAR tidak dapat beroperasi pada saat akhir.

“Ia mungkin tidak dapat membantu kami kali ini, tetapi dalam perlawanan akan datang, saya pasti VAR akan bertambah baik untuk membantu pengadil membuat keputusan yang lebih baik dari segi keputusan,” katanya.

Sementara itu, terdapat sedikit kekecewaan daripada Ong berikutan keputusan seri dengan Penang FC.

Pasukan itu terlepas peluang meraih mata maksimum selepas gagal memecah kebuntuan walaupun menguasai permainan pada separuh masa kedua.

“Kami tidak mendapat keputusan yang betul seperti yang kami mahukan tetapi secara keseluruhan saya percaya kami mengawal permainan dengan agak baik.

“Pemain tengah kami memainkan peranan mereka untuk mendapatkan gol tetapi ia tidak mudah dan saya juga tidak fikir Penang FC berjaya mencipta sebarang peluang menjaringkan gol yang jelas terutama pada separuh masa kedua.

“Jelas sekali bermain di laman sendiri dan gagal meraih kemenangan akan memberi sedikit impak pada permulaan kempen kami.

“Bagaimanapun, ia masih awal musim. Kami perlu mendapatkan keputusan yang lebih baik selepas ini. Seperti yang saya katakan sebelum ini, ia tidak akan mudah kerana banyak pasukan telah memperkuatkan diri mereka dengan menandatangani ramai pemain yang bagus,” katanya.

Sementara itu, ketua jurulatih Penang FC Akmal Ahmad Rakhli gembira pasukannya berjaya membawa pulang satu mata.

“Kami tahu Sabah FC mempunyai ramai individu berkualiti dan rancangan kami adalah untuk bertahan sebagai satu unit dan apabila kami menguasai bola, kami akan menyerang sebagai satu unit juga.

“Apa yang kami capai malam ini adalah keputusan positif untuk permulaan musim kami dengan satu mata dikutip,” katanya.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.

ADVERTISEMENT


Berita Utama Hari Ini

Berita Popular


Follow Us  
Follow us              

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here