Thu, 13 Jun 2024

HEADLINES :


ADVERTISEMENT

Skuad B-23 Sabah FC sudah sedia berdepan JDT FC
Published on: Tuesday, May 14, 2024
Text Size:

Skuad B-23 Sabah FC sudah sedia berdepan JDT FC
ROZAIMI (jersi putih) bersaing dengan seorang pemain Sandakan FC.
Kota Kinabalu: Pasukan bawah 23 tahun Sabah FC sudah bersedia menghadapi perlawanan pembukaan menentang JDT FC di Stadium Johor Bahru Isnin depan (20 Mei), kata Pengurus Pasukan, Datuk Abdul Kassim Razali.

Abdul Kassim berkata beliau kagum dengan persiapan pasukan untuk kempen baharu dengan pemain dapat bermain bersama dengan baik.

“Kerja keras pasukan akan membantu misi kami untuk cuba memenangi Kejuaraan musim ini,” katanya selepas menyaksikan pasukannya membelasah Sandakan FC 4-0 dalam perlawanan persahabatan di Sandakan.

Abdul Kassim berkata untuk memenangi perlawanan, pasukan mesti mampu menjaringkan gol dan bertahan dengan baik, antara lain.

“Perlawanan persahabatan menentang Sandakan FC menunjukkan kami boleh menjaringkan gol dan tidak dibolosi sebarang gol,” katanya sambil menambah dia kagum dengan bekas pemain kebangsaan, Rozaimi Rahman yang menjaringkan hatrik dalam kemenangan ke atas Sandakan FC.

Abdul Kassim berkata terdapat beberapa kritikan bahawa Sabah FC tidak sepatutnya menandatangani Rozaimi Rahman dan tempatnya sepatutnya diberikan kepada seorang lagi pemain bawah 23 tahun.

“Namun, sejak menyertai pasukan bawah 23 tahun, Rozaimi telah menunjukkan kemampuannya. Dia adalah pemain berpengalaman di mana ramai rakan sepasukan yang lebih muda mendapatkan bimbingan. Pengalamannya dalam perlawanan besar sebelum ini juga akan memastikan pasukan tidak tumbang apabila ketinggalan dalam sesuatu perlawanan,” katanya.

Dia berkata hatrik Rozaimi menunjukkan dia masih mempunyai naluri membunuh untuk menamatkan permainan.

“Secara keseluruhan, seluruh pasukan, penjaga gol, pemain pertahanan, pemain tengah dan penyerang bermain dengan baik. Saya berharap pasukan akan mengekalkan momentum, bermula dengan perlawanan pembukaan menentang JDT.

“Walaupun kami mungkin bermain di tempat lawan, saya yakin kami boleh memberikan tentangan sengit kepada JDT dan meraih tiga mata,” katanya sambil menambah bahawa perlawanan persahabatan di Sandakan itu ditonton kira-kira 4,000 penyokong.

“Saya terkejut melihat jumlah peminat yang ramai tampil menyokong kedua-dua pasukan. Ia menunjukkan bahawa bola sepak masih menjadi sukan nombor satu di negeri ini. Harapnya, apabila kami bermain perlawanan di tempat sendiri nanti semasa kempen, peminat akan datang beramai-ramai,” katanya.

Abdul Kassim menggesa pemainnya untuk terus fokus kerana ia akan menjadi kempen yang panjang.

“Mari kita selesaikan tugas dan sentiasa bersedia dari segi fizikal dan mental,” katanya dalam nasihatnya kepada pasukan bawah 23 tahun.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.

ADVERTISEMENT


Berita Utama Hari Ini

Berita Popular


Follow Us  
Follow us on             

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here