Tue, 21 May 2024

HEADLINES :


Permit buru buaya sepanjang tahun
Published on: Wednesday, May 15, 2024
Text Size:

Permit buru buaya sepanjang tahun
“Ini adalah salah satu cara untuk memastikan penggunaan mampan untuk industri buaya di Sabah. Bagaimanapun, terdapat maklum balas minimum dari segi permohonan lesen, setakat ini,” Liew berkata.
Kota Kinabalu: Kementerian Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar negeri melalui Jabatan Hidupan Liar (JHL) Sabah membuka lesen memburu buaya sepanjang tahun.

Menterinya Datuk Christina Liew berkata demikian pada penutupan Bengkel Pengurusan Konflik Buaya-Manusia di Sabah, anjuran JHL, di sini, Selasa.

“Ini adalah salah satu cara untuk memastikan penggunaan mampan untuk industri buaya di Sabah. Bagaimanapun, terdapat maklum balas minimum dari segi permohonan lesen, setakat ini,” katanya.

Bengkel dua hari itu, yang dihadiri lebih 100 peserta, membincangkan keseimbangan antara keselamatan manusia, mata pencarian dan pemuliharaan buaya dalam ekosistem kita, dan kewujudan bersama yang harmoni antara manusia dan buaya di Sabah.

Teks ucapan Liew dibacakan oleh Timbalan Setiausaha Tetap I Kementerian, Mary Malangking.

Menteri, yang kini dalam lawatan rasmi ke luar negara, berkata beliau yakin bahawa dengan memanfaatkan sumber asli kita secara mampan, kita boleh mencipta peluang yang memberi manfaat kepada rakyat Sabah.

“Saya berharap langkah ini bukan sahaja dapat mengurangkan konflik tetapi juga membuka pintu kepada peluang baharu, seperti pelancongan dan pengeluaran barangan mewah, sekali gus meningkatkan ekonomi tempatan kita.

“Oleh itu, pada masa hadapan, buaya tidak akan digeruni sebaliknya dihargai oleh rakyat,” katanya.

Peserta diingatkan tentang matlamat asas, iaitu untuk meredakan ketakutan sesama rakyat Sabah sambil memastikan pemuliharaan buaya di habitat semula jadi mereka.

Usaha ini, kata Liew, memerlukan perpaduan dan kerjasama.

“Saya menggesa anda semua untuk terus bekerjasama, merentas agensi dan komuniti.”

Sambil mengakui bahawa sejak turun-temurun, buaya dikhuatiri sebagai ancaman kepada kehidupan dan mata pencarian manusia, Liew berkata adalah penting untuk mengiktiraf peranan penting haiwan itu dalam mengekalkan kesihatan ekosistem kita, dan sebagai sumber berpotensi untuk meningkatkan kehidupan masyarakat tempatan kita. .

“Adalah jelas bahawa terdapat jurang ketara dalam pemahaman masyarakat kita tentang konflik yang semakin meningkat antara manusia dan buaya. Oleh itu, tindakan dan platform diperlukan untuk merapatkan jurang ini, mendidik dan meningkatkan kesedaran,” tegasnya.

Mengenai visi bersama tentang kewujudan bersama yang harmoni antara manusia dan buaya di Sabah, Liew berkata ia tanggungjawab kita untuk merangka kursus yang mengimbangi pemuliharaan populasi buaya dengan memastikan keselamatan dan mata pencarian masyarakat kita.

“Mendapat inspirasi daripada strategi yang berjaya dilaksanakan di Sarawak dan pandangan berharga yang dikongsi oleh International Union for Conservation of Nature (IUCN) Crocodile Specialist Group Australia melalui bengkel ini, kami memperoleh pengetahuan yang diperlukan untuk membangunkan program dan strategi dalam menguruskan konflik manusia-buaya di Sabah, “ tambahnya.

Berdasarkan hasil bengkel tersebut, Menteri memberi jaminan bahawa Kerajaan Negeri melalui Kementeriannya akan mengambil kira semua cadangan yang dikemukakan dalam bengkel ini dengan menyediakan pelan untuk mengurangkan konflik manusia-buaya di Sabah.

Sementara itu, Liew mengucapkan terima kasih khas kepada penceramah dan fasilitator, International Union for Conservation of Nature (IUCN) Crocodile Specialist Group Australia, dan wakil Sarawak Forestry Corporation kerana berkongsi kepakaran mereka dan membimbing perbincangan.

Antara yang hadir ialah Timbalan Pengarah 1 JHL Roland Oliver Niun yang mewakili Pengarah Augustine Tuuga; Penolong Setiausaha Kanan Mohamad Zaid Yussof yang mewakili Setiausaha Pejabat Hal Ehwal Dalam Negeri dan Penyelidikan, Jabatan Ketua Menteri; Pengarah Pusat Lapangan Danau Girang, Prof Dr Benoit Goossens, serta Charlie Manolis, yang merupakan ahli (IUCN) Crocodile Specialist Group Australia.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.

ADVERTISEMENT


Berita Utama Hari Ini

Berita Popular


Follow Us  
Follow us on             

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here