Fri, 21 Jun 2024

HEADLINES :


ADVERTISEMENT

Maritim gagalkan aktiviti bom ikan
Published on: Sunday, May 19, 2024
By: Azmie Lim
Text Size:

Maritim gagalkan aktiviti bom ikan
BOT dan peralatan yang dirampas.
LAHAD DATU: Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) menggagalkan aktiviti pengeboman ikan di perairan Pulau Sakar, di sini pada Khamis.

Pengarah Maritim Malaysia Zon Lahad Datu, Komander Dr Suzanna Razali Chan berkata, ketika membawa Ops Pluto Timur dan Ops Tiris, bot peronda mereka ternampak sebuah bot bergerak dalam keadaan mencurigakan kira-kira 2.15 petang.

Suzanna berkata, dua lelaki di atas kapal terjun ke laut sebelum melarikan diri ke kawasan pantai berhampiran sebaik menyedari kehadiran pasukan itu.

“Pemeriksaan mendapati bot berkenaan melakukan kesalahan di bawah Seksyen 26 Akta Perikanan 1985.

“Kita turut merampas bot enjin, enam botol berisi bahan disyaki digunakan untuk pengeboman ikan, pemampat, alat menyelam dan pukat ikan,” katanya sambil menambah rampasan diserahkan kepada Pegawai Penyiasat Maritim untuk tindakan lanjut.

Suzanna mengingatkan masyarakat maritim supaya tidak melakukan pengeboman ikan kerana ia boleh membawa kesan negatif kepada ekosistem dan membahayakan nyawa pelaku dan penyelam.

Beliau berkata Maritim Lahad Datu akan meneruskan rondaan dan penguatkuasaan mereka bagi membendung kesalahan jenayah di laut.

“Orang ramai khususnya masyarakat maritim yang mempunyai sebarang maklumat boleh menyalurkan mereka ke pusat operasi 24 jam kami 089-885727 atau MERS999,” katanya.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.

ADVERTISEMENT


Berita Utama Hari Ini

Berita Popular


Follow Us  
Follow us on             

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here