Mon, 17 Jun 2024

HEADLINES :


ADVERTISEMENT

Rogol, liwat adik, 10: Rayuan lelaki ditolak
Published on: Tuesday, May 21, 2024
By: Jo Ann Mool
Text Size:

Rogol, liwat adik, 10: Rayuan lelaki ditolak
Lelaki itu, atas pertuduhan pertama, dipenjara 21 tahun dan diperintahkan dikenakan 12 kali sebatan rotan kerana merogol mangsa pada 2017 di sebuah kampung di Kota Marudu.
Kota Kinabalu: Seorang lelaki berusia 24 tahun, yang dijatuhi hukuman penjara 33 tahun dan 19 kali sebatan rotan atas dua pertuduhan kesalahan seksual terhadap adik perempuannya berusia 10 tahun, gagal dalam rayuannya terhadap sabitan dan hukuman.

Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Dr Lim Hock Leng menolak rayuan lelaki itu selepas mendengar hujahan daripada peguamnya dan pihak pendakwaan sebagai responden.

Mahkamah mengekalkan sabitan dan hukuman yang dijatuhkan oleh hakim Mahkamah Sesyen ke atas perayu.

Pada 18 Mei, 2023, lelaki itu disabitkan kesalahan oleh Mahkamah Sesyen di sini atas dua pertuduhan yang dikenakan ke atasnya.

Lelaki itu, atas pertuduhan pertama, dipenjara 21 tahun dan diperintahkan dikenakan 12 kali sebatan rotan kerana merogol mangsa pada 2017 di sebuah kampung di Kota Marudu.

Bagi pertuduhan kedua, dia dijatuhkan hukuman penjara 12 tahun dan diperintah dikenakan tujuh kali sebatan rotan kerana meliwat mangsa sama di tempat sama pada 2017.

Lelaki itu diperintahkan menjalani hukuman penjara berturut-turut dari tarikh sabitan pada 18 Mei, 2023.

Pertuduhan pertama di bawah Seksyen 376 (3) Kanun Keseksaan membawa hukuman penjara antara lapan tahun dan 30 tahun dan tidak kurang daripada 10 kali sebatan, jika sabit kesalahan, manakala pertuduhan kedua mengikut Seksyen 377A Kanun Keseksaan membawa hukuman penjara sehingga 20 tahun dan sebatan, jika sabit kesalahan.

Peguam perayu Datuk Bernard J. Dalinting, membangkitkan isu, antara lain dalam rayuan, bahawa hakim perbicaraan telah terkhilaf dari segi undang-undang dan sebenarnya apabila dia gagal mempertimbangkan keterangannya bahawa dia dan mangsa bertelagah sebelum ini dan membawa mangsa untuk membuat dakwaan palsu terhadapnya.

Bernard juga berhujah bahawa hukuman yang dijatuhkan adalah nyata keterlaluan dan hakim perbicaraan telah terkhilaf dari segi undang-undang dan juga fakta apabila memerintahkan hukuman untuk pertuduhan dijalankan secara berturut-turut.

Timbalan Pendakwa Raya (DPP) Dacia Jane Romanus meminta agar rayuan itu ditolak dan menghujahkan bahawa fakta yang didakwa bahawa perayu dan mangsa mempunyai hubungan yang tegang tidak pernah disebut kepada mangsa dan oleh itu, diturunkan sebagai sesuatu yang difikirkan kemudian.

Mengenai hukuman itu, DPP Dacia menghujahkan bahawa hukuman yang dijatuhkan ke atas perayu adalah bersesuaian dengan melihat fakta dan keadaan kes kerana kes itu telah melalui perbicaraan penuh dan hukuman itu berada dalam lingkungan undang-undang dan tidak berlebihan.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.

ADVERTISEMENT


Berita Utama Hari Ini

Berita Popular


Follow Us  
Follow us on             

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here