Sun, 16 Jun 2024

HEADLINES :


ADVERTISEMENT

Sabah, firma Shell lanjutkan perjanjian
Published on: Tuesday, May 21, 2024
By: Larry Ralon
Text Size:

Sabah, firma Shell lanjutkan perjanjian
MASIDI (belakang, kedua dari kiri) menyaksikan majlis menandatangani sambungan SPA.
Kota Kinabalu: Sabah, melalui SMJ Energy Sdn Bhd (SMJE), melanjutkan perjanjian jual beli (SPA) yang sedang berjalan dengan Shell International Eastern Trading Company (SIETCO) selama tiga tahun lagi, bermula bulan depan.

Sambungan SPA meliputi kargo minyak mentah Sabah di Terminal Minyak Mentah Labuan (LCOT), diperoleh daripada kepentingan 50 peratus dalam PSC Samarang.

Kerjasama jangka panjang itu ditandakan dengan majlis menandatangani pelanjutan SPA di Pusat Konvensyen Antarabangsa Sabah (SICC), di sini, Isnin.

Naib Presiden (Pembangunan Perniagaan) SMJE Faisal Abdul Rahman dan Pengurus Perniagaan SIETCO Terence Yuen menandatangani dokumen itu, disaksikan oleh Menteri Kewangan Negeri Datuk Seri Masidi Manjun, yang juga Pengerusi SMJE. Turut hadir wakil dari SMJE, Sietco dan Shell Malaysia.

Pelanjutan SPA adalah penting kerana ia mewakili sebahagian besar daripada inisiatif penjanaan hasil berterusan SMJE pada masa hadapan.

Untuk menggambarkan kepentingan lanjutan ini, SMJE sehingga kini telah mencapai hasil kurang sedikit daripada RM580 juta melalui jualan empat kargo minyak mentah sahaja.

Ini merupakan pencapaian utama selepas SMJE sebagai syarikat PSC minyak dan gas huluan sejak 31 Mei 2023.

Kejayaan ini menyerlahkan kepentingan berterusan SMJE sebagai sumber pendapatan Sabah melalui penjualan minyak mentah.

Sabah terus mendapat manfaat daripada kemasukannya ke dalam sektor minyak dan gas di Sabah melalui pemeteraian Perjanjian Kerjasama Komersial (CCA) dengan Petronas pada 7 Dis 2021. CCA memberikan Sabah perkongsian hasil lebih besar, kuasa pembuatan keputusan lebih banyak dan penyertaan lebih besar dalam rantaian nilai minyak dan gas di Negeri ini.

Pada 25 April 2023, SMJE menandatangani SPA dengan Petronas Chemicals Group Berhad (PCGB) untuk pengambilalihan 25 peratus kepentingan penyertaan dalam loji petrokimia Ammonia Urea (Samur) Sabah. Pada 15 Feb 2023, SMJE menandatangani Surat Persefahaman (LoU) pada pengaturan pilihan belakang untuk Blok

SB409 PSC yang memberi SMJE hak untuk memperoleh sehingga 20 peratus kepentingan penyertaan setelah selesai komitmen kerja atau penemuan komersial, yang mana lebih awal. .

Pada 31 Mei 2023, SMJE menyempurnakan pemerolehan 50 peratus kepentingan penyertaan dalam PSC Samarang dan pada 25 Okt 2023, SMJE memperoleh 10 peratus kepentingan penyertaan dalam Petronas LNG9 melalui pengambilalihan Sabah International Petroleum (SIP), manakala pada 243 Jan, 2023. , SMJE menandatangani LoU untuk satu lagi susunan pilihan masuk semula untuk Blok SB403. 

Menyifatkan pemeteraian itu sebagai penting bagi Kerajaan Negeri, Masidi berkata menerusi kerjasama itu, Sabah akan terus mendapatkan wang hak minyak mentahnya daripada kepentingan 50 peratus dalam PSC Samarang.

“Ia merupakan kerjasama yang membuahkan hasil dengan operasi teknikal yang lancar dan bebas insiden serta hasil bulanan yang tetap dan segera.

“Selain kepentingan 50 peratus dalam PSC Samarang, SMJE juga mempunyai kepentingan 25 peratus dalam loji petrokimia Urea Ammonia Sabah Petronas, dua pilihan masuk untuk memperoleh sehingga 20 peratus kepentingan penyertaan bagi Blok SB409 PSC dan Blok SB403 PSC, di samping pegangan 10 peratus dalam Petronas LNG9 Sdn Bhd yang mengendalikan loji LNG di dalam Kompleks LNG Bintulu melalui Sabah International Petroleum Sdn Bhd. 

“Aset operasi menguntungkan dan menjana aliran tunai sihat untuk Kerajaan Negeri.

“Dengan aliran tunai inilah yang membolehkan Kerajaan Negeri mempelbagaikan sumber pembiayaannya, mengoptimumkan struktur modal dan menyokong strategi pertumbuhan kami di mana SMJE terus memperoleh aset minyak dan gas yang menguntungkan dan mengeluarkan.”

Masidi berkata pencapaian luar biasa hari ini membuktikan Sabah berada pada trajektori menaik yang jelas dan mendapat sokongan padu komuniti minyak dan gas, menambah dengan mendukung amalan terbaik, prinsip tadbir urus korporat dan pengurusan kewangan yang kukuh, Negeri semakin menjadi destinasi pelaburan yang menarik untuk masa depan.

“Melihat ke hadapan, SMJE akan meneruskan usaha pemerolehan berhemat dengan tumpuan kepada aset pengeluar minyak dan gas yang menguntungkan merentasi sektor Huluan, LNG dan Hiliran/Petrokimia dengan aliran tunai yang sihat dikendalikan oleh pengendali terkemuka dengan rekod prestasi ESG yang terbukti.

“Terdapat lebih banyak sumber minyak dan gas yang belum diterokai di Sabah dan saya percaya bahawa melalui usaha bersepadu Kerajaan Negeri, yang difasilitasi oleh SMJE dan sokongan padu daripada Pihak Berkepentingan industri, Sabah akan mencapai perkongsian hasil yang lebih besar, lebih besar pendapat dan penyertaan yang lebih besar dalam minyak. dan pembangunan gas di Negeri.

“Sabah tidak kekurangan orang yang berilmu dan berpengalaman. Mereka yang berbakat yang masih berada di luar Sabah dialu-alukan untuk kembali dan menyumbang kepada permintaan yang semakin meningkat untuk pakar dalam industri minyak dan gas,” katanya.

Pengerusi Negara Shell Malaysia Siti Sulaiman turut hadir.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.

ADVERTISEMENT


Berita Utama Hari Ini

Berita Popular


Follow Us  
Follow us on             

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here