Thu, 13 Jun 2024

HEADLINES :


ADVERTISEMENT

Kabinet bincang nasib AG: Bekas Speaker Dewan Rakyat Pandikar berkata Setiausaha Kerajaan Negeri juga mesti dipertanggungjawab
Published on: Tuesday, May 21, 2024
By: Ricardo Unto, Nikko Fabian
Text Size:

Kabinet bincang nasib AG: Bekas Speaker Dewan Rakyat Pandikar berkata Setiausaha Kerajaan Negeri juga mesti dipertanggungjawab
Jeffrey dan Pandikar
Kota Kinabalu: Kerajaan Negeri akan meneliti gesaan daripada pelbagai segmen untuk pemecatan Peguam Besar Negeri Sabah, berikutan isu berkaitan hak berperlembagaan 40 peratus hasil cukai kepada Sabah. 

Timbalan Ketua Menteri Datuk Seri Dr Jeffrey Kitingan berkata, perkara itu akan dibincangkan oleh Kabinet Negeri.

“Kami mengambil maklum cadangan daripada beberapa pihak (untuk pemecatan) dan anda perlu menunggu keputusannya,” katanya, selepas pratonton eksklusif filem pendek Petronas Kaamatan, Isnin.

“Memang ada perbincangan oleh pemimpin kerajaan dan presiden parti dalam Kerajaan (mengenai isu ini) pada pagi 17 Mei.”

Beberapa pihak, termasuk pemimpin parti politik, menggesa tindakan sedemikian dan turut mengulas kenyataan kontroversi peguam Datuk Tengku Ahmad Fuad Tengku Ahmad Burhanuddin berhubung kes itu.

Fuad mendakwa Perkara 112C Perlembagaan Persekutuan bukanlah hak mandatori atau mutlak, tetapi hak aspirasi.

Fuad berkata demikian ketika tampil sebagai pencelah pada saat akhir mewakili Kerajaan Sabah dalam rayuan Peguam Negara Persekutuan Malaysia terhadap kebenaran yang diberikan kepada Persatuan Undang-undang Sabah (SLS) berhubung pemberian khas itu.

Mahkamah juga mempersoalkan hak Fuad untuk menjadi pencelah berhubung perkara itu pada saat-saat akhir, dan sama ada beliau boleh membuktikannya.

Fuad kemudiannya menjawab bahawa beliau tidak memilikinya pada masa material tetapi pernah bertindak bagi pihak Kerajaan Negeri pada masa lalu. Biarpun begitu, mahkamah masih meneruskan untuk mendengar hujahnya.

Perkara 112C Perlembagaan Persekutuan adalah mengenai pemberian khas dan penyerahan hasil kepada Negeri Sabah dan Sarawak.

Berikutan kekecohan dalam media sosial mengenai kenyataan Fuad dan ketiadaan Peguam Besar Negeri yang belum dapat dijelaskan pada pendengaran penting itu, Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor berkata hak 40 peratus itu adalah hak Negeri yang dirundingkan sebelum pembentukan Malaysia dan termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

Beliau menegaskan bahawa ia lebih daripada sekadar aspirasi dan berharap ini dapat dicerminkan dalam keputusan kes itu.

Beliau juga memberi jaminan bahawa Kerajaan Negeri tidak akan berhenti mengejar semua hak Negeri di bawah Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) dan Perlembagaan Persekutuan.

Pada Ahad, Peguam Besar Negeri Datuk Nor Asiah Mohd Yusof mengulangi dedikasi berterusan pejabatnya untuk menjaga hak perlembagaan Sabah.

Beliau juga berkata Pejabatnya akan mengambil langkah-langkah yang perlu untuk membetulkan sebarang kenyataan salah yang menyimpang daripada kedudukan jelas dan rasmi Kerajaan Negeri.

SLS memfailkan semakan kehakiman terhadap kegagalan Kerajaan Persekutuan menyemak semula pemberian khas 40 peratus yang perlu dibayar kepada Sabah di bawah Perlembagaan Persekutuan. SLS mendapat kebenaran pada 8 Jun 2022.

SLS memfailkan permohonan kebenaran pada 9 Jun 2022, menamakan kerajaan Persekutuan dan Negeri masing-masing sebagai responden pertama dan kedua.

Bagaimanapun, Peguam Negara Persekutuan merayu terhadap keputusan Mahkamah Tinggi pada 11 Nov 2022 untuk memberikan kebenaran kepada SLS.

Pada 16 Mei, Mahkamah Rayuan menangguhkan keputusannya terhadap rayuan Peguam Negara Persekutuan itu.

Hakim Mahkamah Rayuan Datuk Ravinthran N Paramaguru, Datuk Mohd Nazlan Mohd Ghazali dan Datuk Dr Choo Kah Sing menangguhkan keputusan mereka selepas mendengar hujahan lisan daripada semua pihak.

Mahkamah menetapkan 24 Mei ini untuk pengurusan kes.

Sementara itu, Bekas Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia menyeru Hajiji untuk melakukan rombakan besar-besaran pentadbiran negeri.

Presiden Usno itu berkata tindakan mesti bermula dari pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri sehingga ke Pejabat Daerah.

Ini, katanya, adalah untuk memulihkan keyakinan rakyat selepas kegagalan SLS vs Kerajaan Persekutuan Malaysia.

“Saya terkejut apabila mendapat tahu Penasihat Undang-undang Negeri Datuk Tengku Fuad sebenarnya dilantik melalui surat daripada Pejabat Peguam Negeri pada 8 Jun 2022 sebagai peguam yang mewakili kerajaan negeri Sabah dalam kes itu.

“Penjelasan Ketua Menteri kepada presiden parti komponen Gabungan Rakyat Sabah (GRS) pada 17 Mei 2024 di Sri Gaya, setahu beliau, Fuad tiada lantikan daripada kerajaan negeri.

“Ini tanpa mengira kenyataan Peguam Besar Negeri Datuk Nor Aisah Mohd Yusof yang disiarkan dalam Harian Ekspres pada Isnin untuk membetulkan sebarang ‘kenyataan terpesong’ berkaitan ‘kesilapan’ yang dibuat oleh Fuad semasa pendengaran itu.

“Beliau berkata Fuad menyerang SLS atas sebab mereka tidak mempunyai locus standi, dan sebagai pihak mencampuri urusan orang lain, adalah satu kenyataan yang patut dibuang ke dalam tong sampah, kerana ia memalukan kerana datang daripada Peguam Besar Sabah.

“Tindakan Peguam Besar Negeri tidak menggambarkan sikap serius terhadap kes yang sangat penting bagi rakyat Sabah, di mana semasa hari pendengaran beliau berada di luar negara.

“Tidak ada pegawai lain dari Jabatan Peguam Besar Negeri hadir menemani Fuad di mahkamah.

“Ini adalah tindakan yang saya sifatkan sebagai mengkhianati aspirasi rakyat Sabah, yang mengharapkan kerajaan negeri melalui peguamnya pada hari pendengaran, bekerjasama menentang peguam negara yang mewakili kerajaan persekutuan.

“Tetapi apa yang berlaku adalah sebaliknya,” katanya dalam satu kenyataan.

Pandikar berkata atas sebab itu, kontroversi itu berpunca daripada kecuaian pihak bertanggungjawab yang terlibat dalam kes ini, khususnya Peguam Besar Negeri.

“Saya juga berpendapat Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Safar Untong, juga perlu bertanggungjawab selaras dengan watak yang dipamerkan selama ini bahawa beliau seorang Setiausaha Kerajaan Negeri yang ‘hands-on’ di mana semua urusan pentadbiran kerajaan melaluinya,” tambahnya.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.

ADVERTISEMENT


Berita Utama Hari Ini

Berita Popular


Follow Us  
Follow us on             

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here