Sun, 16 Jun 2024

HEADLINES :


ADVERTISEMENT

Guru besar didakwa guna dokumen palsu
Published on: Wednesday, May 22, 2024
By: Cynthia D Baga
Text Size:

Guru besar didakwa guna dokumen palsu
Kesalahan itu termaktub di bawah Seksyen 471/468 Kanun Keseksaan.
Kota Kinabalu: Seorang guru besar berusia 55 tahun didakwa atas lapan pertuduhan menggunakan dokumen palsu dan bersubahat dengan kontraktor untuk mendapatkan bayaran untuk bekalan di sebuah sekolah rendah.

Abd Rasad Sadikir @ Sadikil mengaku tidak bersalah atas semua pertuduhan yang dikenakan terhadapnya, di hadapan Hakim Mahkamah Sesyen Jason Juga pada Selasa.

Bagi pertuduhan pertama hingga keempat, Jason didakwa menggunakan dokumen palsu Nota Minta bertarikh 5, 6, 8 dan 9 Okt 2018 untuk pembayaran bekalan alat bimbingan kaunseling bernilai RM1,197, alatan kertas peperiksaan RM1,000, alatan perpustakaan RM720 dan alatan pejabat RM6,750 untuk SK Manggis/Mangkubou, Pitas.

Pertuduhan menyatakan Abd Rasad mengetahui butiran pada Nota Minta itu adalah palsu yang dilakukan di pejabat sekolah antara Oktober dan Disember 2018.

Kesalahan itu termaktub di bawah Seksyen 471/468 Kanun Keseksaan.

Bagi pertuduhan kelima hingga kelapan, Abd Rasad, selaku guru besar sekolah itu, didakwa bersubahat dan membantu Rasnah Majuan, 49, menggunakan dokumen palsu itu untuk mendapatkan bayaran bekalan daripada pihak sekolah.

Mahkamah membebaskan Rasad dengan ikat jamin sebanyak RM10,000 deposit RM5,000 serta seorang penjamin tempatan. Dia dikehendaki melaporkan diri di pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dua bulan sekali serta pasportnya, jika ada, akan disimpan oleh mahkamah sehingga kesnya selesai.

Sementara itu, Rasnah meminta dibicarakan terhadap empat pertuduhan menggunakan dokumen palsu, Pesanan Sekolah dan Invois Pemborong, sebagai tulen bagi mendapatkan bayaran sama seperti Abd Rasad daripada pihak sekolah.

Pertuduhan menyatakan Rasnah didakwa menggunakan empat Pesanan Sekolah bertarikh 13 Nov, 2018 dan empat invois Pemborong Bina Dana bertarikh 17 Dis, 2018 untuk mendapatkan bayaran daripada pihak sekolah.

Sementara menunggu pelupusan kesnya, Rasnah ditawarkan ikat jamin sebanyak RM10,000 deposit RM3,000 serta seorang penjamin tempatan dan syarat ke atas Abd Rasad turut dikenakan ke atas Rasnah.

Pegawai Pendakwa Rekhraj Singh dari SPRM tampil untuk pendakwaan manakala Rasad dan Rasnah tidak diwakili.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.

ADVERTISEMENT


Berita Utama Hari Ini

Berita Popular


Follow Us  
Follow us on             

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here