Thu, 13 Jun 2024

HEADLINES :


ADVERTISEMENT

Cuti umum: DBKK akan perhatikan kutu sampah
Published on: Wednesday, May 29, 2024
By: Sidney Skinner
Text Size:

Cuti umum: DBKK akan perhatikan kutu sampah
KAKITANGAN JPSP bercakap dengan beberapa kutu sampah di kawasan Segama Waterfront.
PEGAWAI Dewan Bandaraya Kota Kinabalu (DBKK) akan berjaga-jaga terhadap kutu sampah di Segama Waterfront semasa Pesta Menuai dan cuti umum sempena Hari Keputeraan YDP Agong bagi memastikan mereka yang berkumpul di sini akan melakukan pembersihan dan tidak meninggalkan kawasan awam itu dalam keadaan teruk.

Pesisir depan dan tembok laut di kawasan Teluk Likas, berhampiran Anjung Selera, akan turut dipantau atas sebab yang sama semasa cuti itu.

Jurucakap Jabatan Pengurusan Sisa Pepejal (JPSP) agensi itu berkata sesiapa yang ditangkap membuang sampah mereka secara sewenang-wenangnya berisiko dikompaun sebanyak RM500 di bawah Undang-undang Kecil Anti-Sampah 1984 (Pindaan 2005).

SEORANG individu ingkar dikenakan tindakan semasa pemeriksaan ‘Ops Bersih’ di Teluk Likas.

“Kami sedar kedua-dua lokasi itu popular dengan ramai orang yang datang melihat matahari terbenam, menikmati bayu laut atau berkelah,” katanya.

“Bagaimanapun, jika mereka gagal untuk menjadi lebih sivik, dengan membuang sampah mereka secara sembarangan, dan dilihat melakukan kesalahan itu, maka kami tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan ke atas mereka.” 

Untuk menunjukkan bahawa mereka serius, DBKK mengadakan “Ops Bersih” di Waterfront Segama dan Teluk Likas pada pertengahan bulan.

Jurucakap itu berkata, seramai 32 individu ingkar dikenakan kompaun semasa operasi ini.

Kakitangan JPSP yang berpakaian biasa membuat dua pemeriksaan berasingan di Waterfront, khususnya di bahagian berhampiran bulatan trafik dengan arca Marlin: pada 13 Mei dan sekali lagi pada 21 Mei, menurutnya.

Dia berkata pengawasan mereka dijalankan antara jam 6 petang hingga 11 malam dalam setiap kejadian.

“Kira-kira 12 kutu sampah ditangkap pada pemeriksaan pertama dan 17 lagi pada pemeriksaan kedua.

“Tiga orang awam ditangkap oleh kakitangan kami ketika membuat rondaan di bahagian Teluk Likas di sekitar Anjung Selera selama dua jam pada 20 Mei lalu.

Katanya, mereka yang berulang kali tidak mempedulikan seruan agensi itu supaya tidak membuang sampah sembarangan boleh dikenakan tindakan undang-undang terhadap mereka.

KAKITANGAN landskap bertungkus-lumus membersihkan tong sampah di sepanjang laluan berjoging dan berbasikal di Teluk Likas

“Mereka boleh didenda sehingga RM10,000, jika didapati bersalah di mahkamah.”

Selain JPSP, Jabatan Penguatkuasaan DBKK juga memantau keadaan di Segama Waterfront.

Jurucakapnya berkata “Ops Payung” dan “Ops Degil (Anti-sampah)” dijalankan dari 9 pagi hingga selepas malam antara 4-21 April.

“Tiada kompaun kerana membuang sampah sembarangan dikeluarkan semasa salah satu daripada Ops ini,” katanya.

Ketika ditanya mengenai kemudahan pelupusan sisa awam sedia ada di kawasan Waterfront dan Teluk Likas, jurucakap Jabatan Landskap agensi itu berkata terdapat 13 tong sampah di sekitar lokasi pertama.

“Di Teluk Likas, kami mempunyai sejumlah 148 tong sampah diletakkan di sepanjang lima kilometer,” katanya.

Dia berkata jarak ini merangkumi kawasan awam berhampiran Pusat Konvensyen Antarabangsa Sabah (SICC) hingga ke jambatan berhampiran Menara Tun Mustapha.

Terdapat kira-kira 32 tong sampah, antara SICC dan jambatan di pantai pertama, menurutnya, 35 antara pantai pertama dan bulatan berhampiran Masjid Negeri, 49 antara Masjid dan Anjung Selera dan 32 antara medan selera dan Jambatan berhampiran Menara Tun Mustapha.

“Setiap tong sampah ini boleh menampung sebanyak 40 kilogram (kg) sampah.”

Jurucakap itu berkata bekas ini dibersihkan setiap hari oleh kakitangan Landskap, dengan tong sampah di kawasan Waterfront ditangani seawal jam 5 pagi.

“Unit Taman Awam kami bertanggungjawab menjaga tong sampah di Taman Awam Teluk Likas, serta di sepanjang laluan berjoging dan berbasikal.”

Jurucakap JPSP berkata ia akan menimbangkan untuk meletakkan lebih banyak tong sampah buat sementara waktu di Segama Waterfront semasa cuti umum, jika wujud keperluan berbuat demikian.

Katanya, kakitangan Jabatan itu mengangkut sejumlah 55kg sampah berhampiran tembok laut yang bermula dari SICC ke Taman Awam Teluk Likas baru-baru ini.

Sampah itu dibersihkan dari batu-batu berhampiran tembok laut dalam tiga kejadian berasingan, menurutnya.

“Jumlah sampah yang ditemui oleh pasukan Unit Laut dan Sungai kami, sudah cukup untuk mengisi 11 karung guni,” katanya.

Katanya, secara purata setiap guni boleh memuatkan kira-kira 5kg sampah.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.

ADVERTISEMENT


Berita Utama Hari Ini

Berita Popular


Follow Us  
Follow us on             

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here