Sun, 21 Jul 2024

HEADLINES :


Pakatan Harapan tetap setia bersama Gabungan Rakyat Sabah
Published on: Sunday, June 02, 2024
By: Hayati Dzulkifli
Text Size:

Pakatan Harapan tetap setia bersama Gabungan Rakyat Sabah
Anwar berkata mempertahankan dan mengekalkan kestabilan politik negara diperlukan untuk memastikan negara maju ke arah kecemerlangan dan membangun dengan sewajarnya.
PENAMPANG: Pakatan Harapan (PH) termasuk Parti Keadilan Rakyat (PKR) akan tetap setia untuk bekerjasama dengan Gabungan Rakyat Sabah (GRS) pada Pilihan Raya Negeri akan datang.

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim, yang berjanji demikian, berkata kerjasama itu akan memastikan kestabilan politik di peringkat Negeri dan Persekutuan.

Anwar yang juga Pengerusi PH Kebangsaan berkata, GRS di bawah pimpinan Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Haji Noor bekerjasama dengan baik dengan kerajaan Madani.

“Saya memberitahu Ketua Menteri dan GRS bahawa kami, termasuk saya sendiri mewakili PKR dan PH, akan tetap setia dan bekerjasama dengan GRS di bawah pimpinan Hajiji.

“Ini akan memudahkan kita mengekalkan kestabilan politik di Sabah dan di peringkat Persekutuan kerana kerjasama kita di kerajaan pusat sangat baik sama ada PH, Umno, Barisan Nasional (BN), Gabungan Parti Sarawak (GPS) dan GRS.

“Semua adalah parti utama yang mewakili semua kaum, kumpulan etnik, suku dan agama utama, dan membantu menjamin kestabilan politik dalam negara dan semua perkara,” katanya.

Beliau memberi jaminan bahawa kerajaan Madani akan melindungi dan mempertahankan hak semua kaum, kumpulan etnik dan agama di negara ini kerana tiada siapa yang berhak mempersoalkannya.

Anwar berkata mempertahankan dan mengekalkan kestabilan politik negara diperlukan untuk memastikan negara maju ke arah kecemerlangan dan membangun dengan sewajarnya.

“Negara kita telah ketinggalan dalam banyak bidang kerana perbalahan politik yang tidak berkesudahan di mana terdapat empat Perdana Menteri dalam tempoh lima tahun, dan saya harap PM (Anwar) ini kekal sehingga pilihan raya (akan datang).

“Kesannya berlaku ke atas rakyat, apa yang kita pertikaikan? Kita bertikai mengenai kaum, budaya, agama dan kepentingan Negara serta rakyat dipinggirkan.

“Sekarang bukan masanya untuk bermegah-megah dan mendabik dada kerana kini Malaysia dijulang sementara imej negara kita semakin dipertingkat, dan kita mendapat penghormatan daripada negara lain.

“Hasilnya, kami menerima pelabur besar bukan sahaja dari Amerika dan Jerman. Malaysia menjadi tumpuan utama pelaburan Jerman kerana politik kita stabil, dasar kita jelas dan peralihan tenaga jelas serta transformasi digital kita yang merupakan sebahagian daripada rangka kerja ekonomi Madani,” katanya.

Anwar mengulangi bahawa kerajaan Madani akan menyiasat mana-mana pemimpin dari Negeri atau Persekutuan yang didapati menyalahgunakan kuasa mereka untuk memperkayakan diri dan keluarga.

Beliau berkata kerajaan Madani memberi tumpuan untuk menyelesaikan masalah utama yang dihadapi rakyat, iaitu air, elektrik, jalan raya, membasmi kemiskinan dan menangani isu pendidikan seperti pemberian buku sekolah, antara lain.

“Jangan risau tentang mereka yang membuat bising kerana keutamaan dan tugas kita adalah keperluan rakyat, membela nasib mereka dan menangani masalah mereka.

“Ini adalah tugas kerajaan Persekutuan dan Negeri. Kami bersetuju dan tegas untuk menyelesaikannya (masalah/isu),” katanya.

Mengenai penyelesaian isu Perjanjian Malaysia 1963 (MA63), beliau berkata Tan Sri Joseph Pairin Kitingan, yang lebih senior, telah membuat susulan terhadap tuntutan (hak Sabah dalam MA63) selama bertahun-tahun.

“Malah, ada yang bertanya kenapa saya serahkan semula Pelabuhan Bintulu kepada Sarawak. Ia kerana MA63 di mana ia menyatakan mengenai pelabuhan negeri (hak Negeri) yang saya percaya ia akan bekerjasama dengan Persekutuan dan ini akan memberi manfaat bersama menggunakan pelabuhan itu,” katanya.

Anwar berkata beliau tidak akan menghadapi masalah untuk melakukan perkara yang sama kepada Sabah untuk menunaikan apa yang dijanjikan dalam MA63 untuk negeri itu.

“Sebaik sahaja Kerajaan Sabah bersedia, semua perkara sama ada berkaitan pelabuhan atau lain-lain perkara seperti kita serahkan Lembaga Elektrik (kepada Sabah), saya tiada masalah langsung dan kita akan tunaikan apa yang dijanjikan dalam MA63.

Anwar berkata ada pemimpin yang tidak ada kuasa sekarang tetapi lantang meminta banyak perkara dilakukan, sedangkan sebenarnya mereka tidak banyak bertindak ketika mereka mempunyai kuasa untuk berbuat demikian,  termasuk menuduh Kerajaan Persekutuan tidak melakukan apa-apa, yang tidak benar.

Beliau berkata sentimen sedemikian mesti dihentikan kerana ia tidak membantu dan boleh mengundang pelbagai sentimen lain di negeri lain.

Katanya, beliau memaklumkan Hajiji supaya mempercepatkan proses tender projek lebuh raya Pan Borneo dan memberinya kepada mereka (kontraktor) yang berkelayakan.

“Saya menekankan keperluan untuk menyegerakan proses tender dan tidak memaksa atau mendesak untuk memberi kepada mereka yang tidak layak kerana ia boleh menjejaskan penyiapan projek,” katanya, menambah jalan-jalan lebuh raya Pan Borneo di Sarawak hampir siap. 

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.

ADVERTISEMENT


Berita Utama Hari Ini

Berita Popular


Follow Us  
Follow us              

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here