Sun, 23 Jun 2024

HEADLINES :


ADVERTISEMENT

Perairan Sabah selamat, tiada sisa radioaktif
Published on: Tuesday, June 11, 2024
By: Jozie John
Text Size:

Perairan Sabah selamat, tiada sisa radioaktif
GAMBAR berkumpulan semasa pelancaran program ATOM @UMS 2024.
Kota Kinabalu: Tiada sisa radioaktif dikesan di perairan Sabah.

Perkara itu didedahkan oleh pengarah Institut Penyelidikan Marin Borneo di Universiti Malaysia Sabah (UMS), Dr Faihanna Ching Abdullah.

Menurutnya, perairan Sabah selamat daripada pelepasan air radioaktif yang dirawat dari Fukushima, dan menasihatkan orang ramai supaya tidak bimbang.

“Di Malaysia, Stesen Pemantauan Air Spektrum Gamma (GSWMS) pertama telah dipasang di jeti UMS di Sepanggar untuk memantau tahap radioaktiviti di perairan negara.

“Apabila kita (UMS bersama Kementerian Sains, Teknologi, dan Inovasi) pergi memantau tahap radioaktiviti tahun lepas, GSWMS tidak mengesan sebarang bahan radioaktif di perairan negara kita. Jadi, boleh dikatakan kita selamat di perairan Sabah.

“Ini juga baik untuk Sabah kerana kita juga hab untuk makanan laut, jadi semua orang mencari makanan laut di sini, dan kami mahu memastikan ia selamat,” katanya ketika ditemui semasa majlis pelancaran “ATOM@UMS 2024 : Kegunaan Aman Nuklear” di U-Science, UMS pada Isnin.

Beliau ditanya sama ada pembebasan air sisa radioaktif yang dirawat dari Fukushima menjejaskan Sabah.

Loji Fukushima Daiichi musnah pada Mac 2011 selepas gempa bumi bermagnitud 9.0 menjana gelombang tsunami kuat yang menyebabkan peleburan tiga reaktornya.

Malaysia memasang GSWMS di Sabah selepas Jepun melepaskan air sisa radioaktif yang dirawat dari loji kuasa nuklear Fukushima yang rosak itu ke Lautan Pasifik.

Faihanna menjelaskan bahawa insiden Fukushima berlaku pada 2011; sekarang sudah 2024.

“Pelepasan pertama sisa radioaktif (air radioaktif yang dirawat) berlaku tahun lepas, pada 2023. Fukushima mengambil masa kira-kira 11 tahun untuk melepaskan sisa ini, tetapi parasnya sangat rendah - kurang 50 kali di bawah had selamat.

“Apabila sisa itu dilepaskan ke Lautan Pasifik, semua sisa ini akan larut di dalam air. Ia juga akan mengambil masa yang agak lama atau perjalanan yang sangat jauh untuk sampai ke Sabah dari Fukushima,” katanya.

Ditanya mengenai kemungkinan pelepasan air radioaktif Fukushima yang akan datang, Faihanna percaya bahawa pada pihak Jepun, setiap pelepasan mesti menjalani rawatan yang sangat spesifik dan ketat.

Biasanya, ia berada di bawah tahap selamat, katanya.

“Jabatan Tenaga Atom Malaysia (Atom Malaysia) dan UMS akan sentiasa bekerjasama untuk memastikan tahap radioaktiviti di negara ini selamat. Jadi, tak perlu risau.”

Program ATOM@UMS 2024, yang bermula Isnin dan berlangsung sehingga 13 Jun, menampilkan barisan aktiviti yang menarik.

Ini termasuk Siri Penceramah STEM 3S, ChitChat dengan Atom Malaysia, pameran mengenai aplikasi nuklear semasa waktu aman, pengesanan sinaran radioaktif alam sekitar, Program Kempen Kesedaran Perubahan Iklim, Olimpik STEM bersama Dr Nicholas Pang, serta pelbagai program dengan Institut Penyelidikan Marin Borneo.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.

ADVERTISEMENT


Berita Utama Hari Ini

Berita Popular


Follow Us  
Follow us on             

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here