Wed, 17 Jul 2024

HEADLINES :


Wajib dapat kebenaran Mahkamah Anak Negeri sebelum lulus pemastautin tetap
Published on: Wednesday, June 12, 2024
By: Sidney Skinner
Text Size:

Wajib dapat kebenaran Mahkamah Anak Negeri sebelum lulus pemastautin tetap
NORA dinasihatkan untuk berjumpa dengan pegawai Unit Permit Masuk di Ibu Pejabat Jabatan Imigresen Negeri di Kompleks Pentadbiran Persekutuan.
MEREKA yang memohon untuk pemastautin tetap di negeri ini perlu menunjukkan bahawa mereka tidak melanggar mana-mana adat tempatan atau melakukan apa-apa pelanggaran di mata penduduk asal sebelum Jabatan Imigresen akan mengesahkan sebarang langkah untuk meluluskan permohonan mereka.

Jurucakap Jabatan berkata pemohon diwajibkan mendapatkan kebenaran Mahkamah Anak Negeri.

“Mereka harus memberikan kami surat sokongan daripada Mahkamah Anak Negeri yang menyatakan bahawa mereka tidak didapati bersalah melakukan sebarang kesalahan, termasuk di bawah undang-undang adat anak negeri,” katanya.

“Selepas itu barulah Jabatan akan melanjutkan pengesahannya untuk meluluskan permit masuk Permastautin Tetap mereka.”

NORA dari Luyang berkata dia datang ke Sabah sejak bertahun-tahun yang lalu dari Semenanjung Malaysia untuk bekerja sebagai guru.

“Saya, suami dan dua anak memohon menjadi pemastautin tetap di negeri ini pada 2016,” katanya.

“Suami saya telah diberikan pemastautin tetap beberapa tahun kemudian.”

Katanya, dia menerima salinan surat daripada Pejabat Hal Ehwal Dalam Negeri dan Penyelidikan, di bawah Jabatan Ketua Menteri, berhubung permohonannya pada 11 Januari.

“Surat menyurat yang ditujukan kepada Jabatan Imigresen Negeri, menunjukkan Pejabat Hal Ehwal Dalam Negeri dan Penyelidikan tidak mempunyai sebarang bantahan terhadap permohonan saya dengan syarat saya memenuhi syarat imigresen yang sedang dikuatkuasakan sekarang.”

Nora membawa dokumen ini ke pejabat Jabatan itu tidak lama selepas itu.

Enam bulan kemudian, katanya, permohonannya masih diproses oleh agensi terbabit.

“Apabila saya bertanya tentang kelewatan itu, pegawai yang mengendalikan kes saya, secara lisan memberitahu saya bahawa saya memerlukan surat daripada Mahkamah Anak Negeri supaya kerja ini dapat disiapkan.

“Saya bertanya sama ada saya boleh mendapatkan arahan ini secara bertulis tetapi, setakat ini, dia masih belum mewajibkannya.”

Nora berkata, dia buntu memahami mengapa dia memerlukan surat daripada Mahkamah Anak Negeri, memandangkan dia dilahirkan di Semenanjung Malaysia dan bukan daripada etnik Kadazan-Dusun-Murut.

Jurucakap itu menjelaskan keperluan untuk kelulusan rasmi daripada Mahkamah Anak Negeri bukanlah satu perkembangan baharu. 

“Keperluan ini adalah antara terma dan syarat berkaitan pengeluaran permit masuk pemastautin tetap yang telah dipatuhi oleh Jabatan Imigresen Sabah sejak 18 Mei 1996.”

Sebarang pertanyaan lanjut mengenai perkara ini perlu diajukan kepada agensi itu, menurutnya.

“Pemohon hendaklah pergi sendiri ke ibu pejabat kami di Kompleks Pentadbiran Persekutuan, di Jalan Mini Putrajaya B, dan berjumpa dengan kakitangan di Unit Permit Masuk kami.”

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.

ADVERTISEMENT


Berita Utama Hari Ini

Berita Popular


Follow Us  
Follow us              

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here