Sun, 21 Jul 2024

HEADLINES :


Masidi kepada Shafie: Skandal apa?
Published on: Thursday, June 13, 2024
Text Size:

Masidi kepada Shafie: Skandal apa?
Masidi dan Shafie
Kota Kinabalu: Menteri Kewangan Negeri Datuk Seri Masidi Manjun dengan tegas menolak dakwaan tidak berasas dalam talian yang cuba mengaitkan usaha mengumpul dana SMJ Energy Sdn Bhd (SMJE) baru-baru ini sebagai serupa dengan skandal 1MDB.

“Presiden Parti Warisan Sabah dan Adun Senallang Datuk Seri Mohd Shafie Apdal membuat tuduhan yang sama sekali tidak berasas yang bertujuan untuk mengelirukan rakyat Sabah berhubung penstrukturan semula GLC Kerajaan Negeri, iaitu pengambilalihan SMJE terhadap Sabah International Petroleum Sdn Bhd (SIP) dan penstrukturan semula/pembiayaan semula pinjamannya dengan Sabah Development Bank Berhad (SDBank),” katanya dalam satu kenyataan, Rabu.

Mengenai pengambilalihan SIP oleh SMJ Energy Sdn Bhd dan penggunaan Sukuk RM900 juta, Masidi berkata ia disahkan dalam persidangan Dewan Undangan Negeri pada November 2023 diikuti kenyataan media yang dikeluarkan oleh Setiausaha Tetap Kementeriannya pada 29 Mei 2024, bahawa pengambilalihan SIP oleh SMJE dan penstrukturan semula hutang SIP melalui terbitan Sukuk RM900 juta adalah langkah pertambahan nilai yang membawa faedah berikut:
  • SIP akan menjimatkan lebih RM60 juta setahun dalam faedah kerana faedah Sukuk jauh lebih rendah daripada faedah perlu dibayar kepada SDBank;
  • Bon terkumpul SDBank kini dikurangkan sebanyak RM700 juta dan boleh meneruskan operasi terasnya sebagai bank pembangunan untuk membiayai projek dalam bidang tumpuan kuasa, air dan infrastruktur;
  • Hasil penstrukturan semula itu, SMJE menerima RM397 juta melalui pemilikan 10 peratus SIP terhadap Petronas LNG9 Sdn Bhd (PLNG9). Pemilikan 10 peratus PLNG9 (kini dipindahkan daripada SIP kepada SMJE) akan terus menjana pendapatan anggaran RM150 juta setahun untuk 13 tahun akan datang untuk SMJE; dan
  • Operasi dan aset lain SIP, termasuk perkhidmatan dan aset luar pesisirnya (FPSO/FSO) menjana pendapatan RM271 juta untuk SMJE sejak pengambilalihan tersebut.

“Program Sukuk Wakalah tertakluk kepada penggunaan ketat perjanjian hasil yang termasuk membiayai perbelanjaan modal, meliputi kos berkaitan perniagaan berkaitan tenaga, membiayai semula pembiayaan Islamik sedia ada dan akan datang, serta membiayai perbelanjaan berkaitan.

“Hasil Sukuk digunakan untuk membiayai semula pinjaman sedia ada SIP dengan SDBank yang mematuhi program Sukuk Wakalah dan mematuhi prinsip patuh Syariah yang diluluskan oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia sebagai sebahagian daripada penstrukturan semula korporat,” kata Masidi.

Masidi berkata, sebagai bekas Ketua Menteri dan Menteri Kewangan, beliau (Shafie) harus tahu bahawa untuk Sukuk Wakalah dikeluarkan, perlu ada syarat yang jelas dan ditetapkan bagaimana dana itu akan digunakan.

“Pelabur amat yakin dengan terbitan ini yang menyebabkan program Sukuk Wakalah SMJE terlebih langganan sebanyak 3.9 kali, sekali gus membolehkan SMJE memperoleh kadar faedah yang sangat kompetitif daripada pasaran modal.

“Sukuk julung kali ini diiktiraf oleh penerbitan Edge sebagai perjanjian pengumpulan dana bukan IPO terbaik pada 2023. Sekiranya terdapat sedikit pun ketidakwajaran, adakah anda fikir penerbitan Edge akan mengiktiraf terbitan Sukuk SMJE?

“Tambahan pula, RAM sebuah agensi penarafan boleh dipercayai di Malaysia telah memberikan penarafan AAA untuk program Sukuk Wakalah,” kata Masidi.

Menurutnya, pembiayaan semula pinjaman SIP dengan SDBank juga mengukuhkan kunci kira-kira SDBank dan akan membolehkannya meneruskan pembiayaan projek pembangunan di Sabah yang bermakna dari segi ekonomi dan sosial, serta bertanggungjawab terhadap alam sekitar untuk memacu ekonomi Negeri.

“Keseluruhan usaha ini adalah pemerolehan nilai tambah dan bukan penyelamat. 

“Apa yang penting, hasil Terbitan Sukuk yang diterima oleh SDBank berjumlah RM700 juta digunakan sepenuhnya untuk membayar balik pemegang bon SDBank.

“Baki kira-kira RM200 juta digunakan untuk menebus pinjaman tertunggak SIP dengan CIMB Bank Berhad. 

“Kejayaan langkah pentadbiran ini menyelesaikan isu-isu sejarah SIP dan memberikan penjimatan besar terhadap kos faedah. Oleh itu, ini menyumbang secara positif kepada matlamat pembangunan Sabah secara keseluruhan.”

Mengenai dakwaan mengenai kemudahan yang diberikan kepada Semenanjung Malaysia, Masidi berkata terdapat 20 akaun dengan jumlah kira-kira RM3.3b yang diberikan oleh SDBank kepada peminjam Semenanjung Malaysia sejak 2001, di mana 19 daripadanya pinjaman tidak berbayar berjumlah kira-kira RM3.1 bilion.

“Sebanyak RM3.2b kemudahan ke Semenanjung Malaysia diluluskan sepanjang 2001-2019. 

“Baki RM100 juta telah diberikan dalam tempoh 2020-Mei 2024, namun, ini adalah untuk meneruskan projek bagi peminjam Semenanjung sedia ada yang akaunnya dengan SDBank wujud sebelum 2020, dengan matlamat utama untuk prospek pemulihan yang lebih baik.

“Berdasarkan data ini, dapat dilihat bahawa tiada pinjaman baharu diberikan oleh SDBank kepada peminjam Semenanjung Malaysia sejak Kerajaan Negeri Sabah sekarang mengambil alih.

“Malah, sebagai sebahagian daripada Pelan Transformasi untuk SDBank, suatu Bahagian Syarikat Pengurusan Aset (AMC) baharu ditubuhkan sejak September 2023 untuk mendapatkan semula pinjaman ini secara agresif dan keluar dari Semenanjung Malaysia menjelang akhir 2026 atau lebih awal.

Mengenai pelantikan Datuk Seri Lim Haw Kuang sebagai Pengerusi SDBank dan Penasihat Khas SMJE, beliau berkata ia sama sekali tiada unsur konflik kepentingan sebagai Pengerusi SDBank dan Penasihat Khas SMJE memandangkan Kerajaan Negeri memiliki kedua-dua syarikat itu.

Beliau berkata, Kerajaan Negeri bersikap tegas dalam menangani situasi sukar membabitkan cabaran kewangan bersejarah yang dihadapi oleh GLC seperti SIP dan SDBank.

“Reputasi Lim yang sempurna, pengetahuan luas dan pengalaman profesional dalam perniagaan serta industri minyak dan gas, membantu Kerajaan Negeri dalam mengendalikan isu kewangan bersejarah sambil mengembangkan perniagaan minyak dan gas untuk Negeri.

“SMJE beroperasi di bawah tadbir urus yang ketat. Lembaganya komited terhadap ketelusan dan akauntabiliti serta disokong oleh pengarah bebas yang berpengalaman dari bidang minyak dan gas serta pelaburan untuk memastikan SMJE dikendalikan dan diurus secara profesional.

“Semua keputusan dibuat demi kepentingan terbaik SMJE dan Sabah,” katanya.

Masidi berkata penyebaran maklumat salah secara melulu berhubung perkara ini akan membawa padah, menambah Kerajaan Negeri bersedia untuk mempertahankan reputasinya dan tidak akan teragak-agak untuk mengambil semua tindakan perlu bagi menegakkan integriti dan profesionalisme dalam usaha korporat ini.

“Sebarang percubaan untuk melemparkan tuduhan negatif yang tidak benar akan ditentang sekeras-kerasnya.”

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.

ADVERTISEMENT


Berita Utama Hari Ini

Berita Popular


Follow Us  
Follow us              

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here