Sun, 21 Jul 2024

HEADLINES :


Kes bunuh pelajar Kolej Vokasional Lahad Datu: Permohonan ikat jamin tujuh pelajar ditolak
Published on: Friday, June 14, 2024
By: Lagatah Toyos
Text Size:

Kes bunuh pelajar Kolej Vokasional Lahad Datu: Permohonan ikat jamin tujuh pelajar ditolak
TUJUH daripada 13 pelajar yang didakwa dalam kes itu dibawa keluar dari Mahkamah Tinggi Tawau.
TAWAU: Mahkamah Tinggi di sini pada Khamis menolak permohonan ikat jamin tujuh daripada 13 pelajar yang terbabit dalam kes pembunuhan pelajar kolej vokasional Lahad Datu berusia 17 tahun pada 17 Mac tahun ini, sementara menunggu perbicaraan kes seterusnya.

Hakim Datuk Duncan Sikodol memutuskan bahawa tiada keadaan khas yang mewajarkan pemberian jaminan dalam kes ini.

Beliau menambah, permohonan itu adalah pramatang kerana kes itu belum lagi dipindahkan ke Mahkamah Tinggi, di mana pemohon akan berpeluang memfailkan permohonan mereka.

Timbalan Pendakwa Raya Hurman Hussain dan Ng Juhn Tao tampil untuk pendakwaan manakala kesemua tertuduh diwakili Datuk Ram Singh, Kamarudin Mohmad Chinki, Amirul Amin Rashid dan Chen Wen Jye.

Terdahulu dalam prosiding itu, Ram memohon untuk mengguna pakai Akta Kanak-Kanak 2001 ke atas pemohon, memandangkan mereka tidak tertakluk di bawah Seksyen 388(1) Kanun Tatacara Jenayah yang hanya terpakai kepada mereka yang berumur bawah 16 tahun, wanita dan sakit atau orang kurang upaya. 

“Tujuh pemohon itu, daripada 13 yang didakwa, semuanya warga tempatan dan berasal dari pelbagai bahagian di Sabah seperti Kota Marudu, Pitas dan Kota Belud.

“Mereka tidak mempunyai risiko penerbangan dan berada di bawah jagaan ibu bapa mereka. Jika ikat jamin dibenarkan, ibu bapa akan menjadi penjamin,” kata Ram.

Bagaimanapun, Hurman berhujah bahawa pemohon tidak termasuk dalam mana-mana kategori di bawah Seksyen 84 Akta Kanak-Kanak.

“Sebab utama untuk diikat jamin adalah terutamanya bagi pemohon untuk menyambung Sijil Vokasional mereka, tetapi itu tidak lagi mungkin seperti yang dinyatakan oleh pengarah kolej vokasional. Mereka mungkin hanya melanjutkan pelajaran sebagai calon persendirian untuk menduduki SPM.

“Afidavit jabatan penjara sangat jelas mengenai kesanggupan dan keupayaannya untuk memudahkan langkah ini, dengan kerjasama Kementerian Pendidikan.

“Kes ini juga membabitkan banyak saksi dan pemohon sudah biasa dengan tempat kejadian, menjadikan tempat kejadian dan saksi dalam kedudukan terdedah kepada gangguan,” tegasnya.

Pada 16 Mei, Mahkamah Majistret Lahad Datu menetapkan 27 Jun untuk sebutan kes seterusnya.

Pada 2 April, 13 remaja lelaki berusia antara 16 dan 19 tahun itu didakwa bersama di Mahkamah Majistret Lahad Datu atas tuduhan membunuh Mohammad Nazmie Aizzat Mohd Narul Azwan, 17, pada Mac, tetapi tiada pengakuan direkodkan.

Mereka didakwa membunuh mangsa di Bilik Asrama 7 Resak dan 5 Belian, Kolej Vokasional Lahad Datu, antara jam 9 malam pada 21 Mac dan jam 7.38 pagi pada 22 Mac.

Pertuduhan didakwa di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan dibaca bersama Seksyen 34 Akta sama yang memperuntukkan hukuman mati atau penjara sehingga 40 tahun dan tidak lebih 12 sebatan, jika sabit kesalahan.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.

ADVERTISEMENT


Berita Utama Hari Ini

Berita Popular


Follow Us  
Follow us              

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here