Wed, 17 Jul 2024

HEADLINES :


Isu peruntukan untuk pusat jantung : ‘Penuhi ikrar PM kepada Sabah’
Published on: Sunday, June 16, 2024
By: Jonathan Nicholas
Text Size:

Isu peruntukan untuk pusat jantung : ‘Penuhi ikrar PM kepada Sabah’
Menteri Pembangunan Masyarakat dan Kesejahteraan Rakyat Sabah Datuk James Ratib
Kota Kinabalu: Ia adalah salah dan tidak adil bagi Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengubah hala peruntukan daripada projek kesihatan yang sudah diluluskan di Sabah kepada pembinaan pusat jantung bernilai RM80 juta yang diumumkan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim pada April lalu.

Menteri Pembangunan Masyarakat dan Kesejahteraan Rakyat Sabah Datuk James Ratib berkata beliau akan membuat rayuan kepada Kementerian itu melalui surat.

“Ini benar-benar mengejutkan. Anwar yang datang ke sini untuk membuat pengumuman perlu membiayainya melalui Kementerian Kewangan. Dana khas Sabah digunakan untuk menaik taraf klinik kesihatan, namun kini ia disalurkan untuk tujuan lain.

“Mengubah hala peruntukan sedia ada untuk membuat dakwaan bagi projek baharu adalah mengarut. Sabah juga boleh mengumumkan sendiri pembinaan pusat jantung.

“Jabatan Kesihatan Sabah mengatakan penaiktarafan yang diluluskan kepada klinik kesihatan seperti di Tenom adalah antara yang terjejas.

“Saya harap mereka tidak tiba-tiba mengganggu kerja-kerja pembinaan semula Klinik Kesihatan Tangkarason di Beluran dan satu lagi di Mansiat, Sook yang musnah dalam kebakaran.

“Saya minta Kementerian supaya mana-mana projek yang telah diluluskan untuk dinaiktaraf atau membina kemudahan di Sabah supaya tidak dikacau. Saya juga mendengar bahawa pembiayaan untuk pengimbas CT dan PET terjejas,” katanya.

“Lakukan apa yang diumumkan oleh PM melalui Kementerian Kewangan untuk membina pusat jantung.”

James sebelum ini mahu pusat jantung itu diletakkan di Hospital Queen Elizabeth 2 kerana ia mempunyai kemudahan sedia ada dan hanya perlu dinaik taraf. 

Bagaimanapun, Menterinya (Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad) semasa lawatannya ke sini pada Mei lalu menimbangkan untuk membinanya di Universiti Malaysia Sabah (UMS).

“Kita pun tidak tahu bila Hospital UMS akan siap. Ia pastinya bukan dalam masa terdekat dan Sabah amat memerlukan pusat jantung. Saya harap ia kekal di Queen 2 dengan tambahan pakar kardiologi.

“Kita telah menunggu begitu lama untuk ini dan sekarang untuk menggunakan dana daripada projek lain untuk menambah yang baharu adalah satu ketidakadilan bagi kita,” katanya selepas melancarkan Klinik Penjagaan Keluarga di Jalan Gaya pada Sabtu.

Beliau juga menggalakkan lebih banyak penyedia penjagaan kesihatan swasta membuka perkhidmatan di daerah pedalaman untuk menampung usaha kerajaan.

“Terutamanya di estet. Jika semua orang hanya tertumpu di klinik kesihatan kerajaan, ia akan memudaratkan kesihatan mental kakitangan yang sedia kala tidak mencukupi. 

“Sabah luas dan masih kekurangan dalam banyak peringkat. Kita juga mendahului dalam senarai pesakit kanser di negara ini. Kenapa? Kerana kita kekurangan kemudahan. 

“Jiran kita Sarawak pula dilengkapi dengan secukupnya.

“Walaupun begitu, hanya 1 daripada 10 pesakit yang ambil kisah untuk menjalani saringan kanser. Selebihnya, apabila mereka akhirnya melakukannya, hampir selalu mendapati mereka sudah berada di peringkat akhir,” katanya.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.

ADVERTISEMENT


Berita Utama Hari Ini

Berita Popular


Follow Us  
Follow us              

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here