Wed, 17 Jul 2024

HEADLINES :


Dakwaan salah guna dana air: UMS digesa buat laporan polis
Published on: Sunday, June 16, 2024
By: Crystal E Hermenegildus
Text Size:

Dakwaan salah guna dana air: UMS digesa buat laporan polis
“Kita harus mengambil pendirian tegas sekarang. Saya sudah menasihatkan peserta perhimpunan minggu lepas supaya bertindak secara rasional dan memahami fakta dengan tepat. Saya tidak mahu imej kementerian atau UMS dicemari oleh mana-mana pihak yang cuba mengeksploitasi isu ini untuk kepentingan organisasi atau politik mereka,” kata Mustapha.
Kota Kinabalu: Timbalan Menteri Pengajian Tinggi Datuk Mustapha Sakmud (gambar) menggesa Universiti Malaysia Sabah (UMS) membuat laporan terhadap dakwaan ia menyalahgunakan dana untuk menangani isu bekalan airnya.

Beliau berkata ini mesti dilakukan memandangkan tuntutan itu diketengahkan dalam bantahan sekumpulan pelajar UMS dan NGO pada perhimpunan “Kami Mahu Air” di hadapan Menara Kinabalu, pada Jumaat.

“Ini adalah tuduhan serius terhadap pengurusan UMS, kerana ini menjejaskan kredibiliti mereka. Sudah tiba masanya untuk bertindak,” kata Mustapha selepas program Madani Belia di Dewan Canselori, di sini.

Mustapha yang juga ahli parlimen Sepanggar percaya tiada unsur penyelewengan dan dana itu digunakan sewajarnya oleh UMS untuk menyelesaikan isu air di kampus dan mendapatkan tambahan kapasiti bekalan air alternatif sebanyak 1 juta liter sehari.

“Kita harus mengambil pendirian tegas sekarang. Saya sudah menasihatkan peserta perhimpunan minggu lepas supaya bertindak secara rasional dan memahami fakta dengan tepat.

“Saya tidak mahu imej kementerian atau UMS dicemari oleh mana-mana pihak yang cuba mengeksploitasi isu ini untuk kepentingan organisasi atau politik mereka,” katanya.

Antara tuduhan yang diketengahkan kumpulan itu ialah peruntukan RM5 juta daripada Kerajaan Persekutuan, yang mereka dakwa tidak digunakan sewajarnya sehingga menyebabkan masalah bekalan air sedia ada, kata Mustapha.

“Kita tidak mahu isu RM 5 juta menjadi alat politik atau disalah ertikan oleh pelajar sehingga menimbulkan tuduhan palsu terhadap Kerajaan Negeri,” katanya.

Dilaporkan bahawa kumpulan itu enggan berpindah walaupun selepas Timbalan Ketua Menteri Shahelmy Yahya menawarkan untuk menerima memorandum mereka dan berkeras untuk bertemu Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor.

“Ia agak mengecewakan dan agak keterlaluan. Perjuangan kita adalah untuk membantu menyelesaikan isu air, dan jika penyerahan memorandum membantu mencapainya, serahkan sahaja.

“Mereka sepatutnya hanya menyerahkan memorandum itu dan tidak bermalam menunggu, kerana ia menghantar mesej yang agak negatif.

“Mengenai kehadiran orang lain (ahli politik dan NGO) semasa perhimpunan, kita tidak melarang pelajar menyuarakan hak mereka, tetapi kita tidak mahu mereka digunakan oleh mana-mana pihak untuk kepentingan politik atau peribadi.”

Mustapha juga menasihatkan pelajar supaya berhati-hati dengan adab dan bahasa mereka serta bersikap rasional ketika membuat bantahan.

Beliau mencadangkan penganjuran forum Malaysian Youth Madani bagi menjemput pelajar yang terlibat dalam perhimpunan itu menghantar wakil dan mengadakan perbincangan dengan pihak terbabit bagi memberi kefahaman yang lebih mendalam mengenai isu air.  

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.

ADVERTISEMENT


Berita Utama Hari Ini

Berita Popular


Follow Us  
Follow us              

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here