Wed, 17 Jul 2024

HEADLINES :


Ganjaran untuk 22 pelajar SPM paling cemerlang
Published on: Sunday, June 16, 2024
By: Crystal E Hermenegildus
Text Size:

Ganjaran untuk 22 pelajar SPM paling cemerlang
DARI kiri Tedorik, Avy Alvera dan Jezreel Zachary.
Kota Kinabalu: Seramai 22 pelajar yang mencatat keputusan paling cemerlang dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2023 di Sabah menerima ganjaran semasa Penyampaian Anugerah Kecemerlangan SPM 2023 oleh Kementerian Pendidikan Sabah di Pusat Konvensyen Antarabangsa Sabah (SICC), di sini, pada Khamis.

Mereka dianugerahkan di bawah empat kategori - Mata pelajaran Kategori 11 yang berjaya mencapai sekurang-kurangnya 8A+, Mata pelajaran Kategori 10 berjaya mencapai sekurang-kurangnya 8A+, Mata pelajaran Kategori 9 berjaya mencapai sekurang-kurangnya 8A+ dan calon kategori dengan keperluan pendidikan khas yang berjaya mencapai sekurang-kurangnya 5A-.

Raihan Camelia Mustapha dari Sekolah Menengah Islamiah Tawau, yang muncul teratas dengan 10A+ dan 1A, menganggap kejayaan tersebut bukan sahaja disebabkan usahanya tetapi juga sokongan yang diterima daripada ibu bapa, pengetua sekolah, pentadbir dan guru.

Anak sulung daripada tiga beradik, Raihan berkata pengurusan masa amat penting untuk dapat menyertai aktiviti kurikulum dan masih mempunyai masa yang cukup untuk belajar.

“Saya memperuntukkan satu hingga dua jam setiap hari untuk belajar terutama antara tengah malam hingga 1 pagi. Selama ini saya fokus menghafal kerana kebanyakan subjek yang saya ambil memerlukan hafalan yang banyak. Selepas itu, saya menumpukan perhatian kepada aktiviti di asrama.

“Saya memang bergelut dengan pengurusan masa; namun pencapaian saya hari ini membuktikan saya boleh menguruskannya dengan baik,” katanya sambil menambah dia bercadang untuk mengikuti pengajian Islam dalam bidang Fiqh dan Usul di Universiti Jordan.

Afrina Saifuddin dari SMK Agama Mohamad Ali Tawau, yang mendapat 8A+, 2A dan 1A-, tidak pernah menjangkakan mendapat mata yang tinggi, terutamanya dalam mata pelajaran yang sukar seperti Matematik Tambahan.

“Saya dapat membawa telefon saya ke sekolah kerana saya seorang ketua. Saya menggunakannya untuk menonton seminar pengajian dan sering bangun pada pukul 4 pagi untuk belajar. Selain itu, saya sering meminta bantuan daripada guru jika ada kemusykilan, dan sentiasa berdoa sebelum belajar,” kata Afrina, dari Kampung Lohan Ulu, Ranau.

Berharap untuk menjadi pakar psikiatri, katanya selain belajar dan berdoa, memiliki sikap positif dan percaya pada diri juga penting. 

Berasal dari Penampang, Tedorik Tonjumal Baduk dari SMK St Michael, yang mendapat 2A+, 4A, dan 3A- berkata, dia berbangga kerana melepasi sasaran walaupun mengalami buta di mata kiri akibat jangkitan kuman pada 2022.

“Kecacatan saya tidak mengganggu pelajaran, walaupun mata saya lebih cepat letih dan memerlukan lebih banyak rehat. Jangan biarkan kekurangan menjadi penghalang. Walaupun dengan kecacatan berbeza, melalui kerja keras, anda akan mencapai hasil yang anda inginkan,” katanya.

Tedorik yang ingin menjadi jurutera komputer berkata, dia merancang untuk mendapatkan biasiswa bagi melanjutkan pelajaran dalam bidang sains komputer.

Dua pelajar SMK ST Dominic, Lahad Datu, Chen Meng Yie dan Nur Laila Nabi, masing-masing mendapat 9A+ dan 8A+ 1A, berkata kaedah belajar mereka adalah dengan mempraktikkan soalan daripada kertas ujian lepas.

“Selepas saya membaca dan memahami topik itu, saya akan pastikan untuk menyemaknya bagi menguatkan ingatan saya. Kemudian saya akan meninggalkan topik itu selama beberapa hari sebelum menyemak semula,” kata Chen.

Jezreel Zachary dari Kg Kambau, Penampang yang mendapat 8A+ dan 2A berkata, dia belajar secara konsisten setiap malam. 

“Setiap malam saya belajar secara konsisten selama dua jam, memberi perhatian kepada guru di dalam kelas dan membuat kerja rumah yang diberikan,” katanya.

Avy Alvera Ramlee dari SMK Tun Fuad Stephen, Tuaran, yang mendapat 5A dan 4A-, berkata mengambil tuisyen membantunya memahami beberapa mata pelajaran yang lemah. 

“Selain meminta bantuan guru, saya sering melakukan belajar berkumpulan bersama rakan. Dengan cara ini, kami dapat membantu antara satu sama lain mempelajari dan menguasai topik tersebut,” kata Alvera dari Kg Rugading, Kiulu yang bercita-cita menjadi doktor pakar.

Seramai 484 calon SPM 2023 di Sabah memperoleh keputusan cemerlang dalam semua mata pelajaran.

Pengarah Pendidikan Sabah Datuk Raisin Saidin berkata terdapat peningkatan dalam bilangan calon yang memperoleh keputusan cemerlang pada 2023 berbanding 2022.

“Daripada 35,125 calon, seramai 484 calon memperoleh keputusan cemerlang dalam semua mata pelajaran pada 2023, berbanding 344 pada tahun sebelumnya. 

“Diharap pelajar akan meneruskan budaya kecemerlangan dalam apa jua bidang yang diceburi, demi memberi sumbangan kepada keluarga, masyarakat dan seterusnya membangunkan negara ke peringkat yang lebih tinggi,” katanya.

Raisin turut menasihati pelajar yang tidak berjaya supaya mencari peluang mencipta kejayaan dalam bidang lain pada masa hadapan.

Dalam majlis tersebut, sebanyak 29 sekolah menerima Anugerah Sekolah Layak Mendapat Sijil 100 peratus, di mana semua calon yang menduduki peperiksaan di sekolah-sekolah tersebut layak menerima sijil SPM pada tahun 2023. 

Gred Purata Negeri bagi SPM 2023 ialah 5.09, meningkat 0.13 berbanding SPM 2022.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.

ADVERTISEMENT


Berita Utama Hari Ini

Berita Popular


Follow Us  
Follow us              

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here