Sun, 21 Jul 2024

HEADLINES :


Polis Bandaraya lancar Unit Rondaan Motosikal Amanita
Published on: Monday, June 17, 2024
By: Sherell Jeffrey
Text Size:

Polis Bandaraya lancar Unit Rondaan Motosikal Amanita
KASIM melancarkan Unit Rondaan Motosikal Amanita sebagai simbolik pelancarannya.
Kota Kinabalu: Polis Kota Kinabalu menambah anggota penguatkuasaannya dengan pelancaran Unit Rondaan Motosikal Amanita.

“Pasukan peronda bermotosikal ini, yang terdiri daripada pegawai polis wanita, akan meningkatkan kehadiran polis dalam komuniti di mana terdapat tumpuan orang ramai, khususnya wanita,” kata Ketua Polis Kota Kinabalu ACP Kasim Muda pada majlis pelancaran unit tersebut di Jalan Gaya, di sini, Ahad.

Unit Rondaan Motosikal Amanita akan meliputi kawasan dari Pusat Beli-belah Imago ke Jesselton Mall, serta Jalan Gaya dan Jalan Tun Fuad Stephens berhampiran Anjung Kinabalu.

Sebagai permulaan, Unit Rondaan Motosikal Amanita akan terdiri daripada tiga pegawai wanita yang bertugas terutamanya pada hujung minggu dan cuti umum dari 7 pagi hingga 7 malam. Bagaimanapun, Kasim berkata mereka berharap dapat mengembangkan saiz dan skop unit itu.

“Kami memerlukan pegawai wanita yang mempunyai lesen motosikal dan mungkin kami boleh menambah bilangan sehingga enam anggota tidak lama lagi.

“Kami juga akan mempertimbang untuk melakukan rondaan di kawasan perumahan yang dikenal pasti sebagai titik panas, bergantung kepada tenaga pegawai wanita yang ada,” tambah Kasim.

Beliau berkata mereka berharap dengan adanya pegawai wanita khusus untuk rondaan bermotosikal, ia akan membantu menjadikan wanita berasa lebih selesa untuk berkomunikasi dan berkongsi maklumat dengan penguatkuasa undang-undang.

“Kami mahu mendekati wanita yang mungkin berasa lebih selesa berkomunikasi atau berkongsi maklumat kepada pegawai wanita kami. Itu matlamat utama kami dengan rondaan motosikal Amanita ini.

“Selain lebih mendekati masyarakat, kami berhasrat untuk menambah lebih banyak kekuatan kepada keseluruhan usaha pencegahan jenayah kami melalui ini.

“Saya juga mengarahkan pegawai trafik dan unit Kenderaan Peronda Bergerak (MPV) untuk memberi perhatian kepada kesalahan jalan raya, kerana kami menerima banyak aduan daripada orang ramai mengenai kereta menghalang lalu lintas dan meletak kenderaan di kawasan yang tidak ditetapkan.

“Kami akan ambil tindakan dengan mengeluarkan saman dan kompaun,” katanya.

Mengenai jenayah, Kasim melaporkan tiada kejadian ragut atau samun setakat bulan ini, walaupun terdapat satu kes bulan lepas selepas tengah malam melibatkan seorang mangsa warga Korea.

Mengenai perhimpunan aman #KamiMahuAir yang diadakan oleh pelajar dan badan bukan kerajaan UMS di hadapan Menara Kinabalu, Kasim berkata mereka dalam proses menyediakan kertas siasatan berhubung kes itu.

Untuk rekod, sembilan orang terdiri daripada seorang guru dan lapan pelajar dari sebuah Sekolah Alternatif (untuk kanak-kanak tanpa kewarganegaraan), telah ditahan setakat ini.

“Kami sedang melengkapkan siasatan lanjut mengenai perhimpunan itu. Belum ada orang lain yang dipanggil, tetapi mungkin dalam sehari dua kami akan mendapat butiran lanjut,” katanya. 

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.

ADVERTISEMENT


Berita Utama Hari Ini

Berita Popular


Follow Us  
Follow us              

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here