Thu, 25 Jul 2024

HEADLINES :


‘Momogun’ tidak akan pecahbelah KDMR: MNC
Published on: Wednesday, June 19, 2024
Text Size:

‘Momogun’ tidak akan pecahbelah KDMR: MNC
Wences membuat kenyataan itu untuk meredakan kebimbangan bahawa penggunaan istilah generik bagi orang asal di Sabah akan menyebabkan perpecahan dan perbalahan dalam kalangan mereka.
Kota Kinabalu: Kongres Nasional Momogun (MNC) mengulangi bahawa istilah generik “Momogun” untuk komuniti penutur bahasa Dusunik, Paitanik dan Murutik di Sabah sama sekali tidak akan menyebabkan perpecahan dan perbalahan dalam kalangan mereka.

Presidennya Tan Sri Wences Angang berkata, ia juga tidak akan menggantikan identiti semua etnik peribumi yang berlainan di Sabah.

“Komuniti penutur bahasa Dusunik, Paitanik dan Murutik selama ini mencari persamaan dan ramai antara kami berpendapat bahawa istilah Momogun sangat sesuai.

“Istilah generik ini tidak akan menggantikan, contohnya, Kadazan untuk komuniti yang bertutur dalam bahasa Kadazan. Ia juga tidak akan menggantikan identiti sedia ada semua komuniti lain,” katanya dalam satu kenyataan, Selasa.

Beliau berhujah bahawa ini sama dengan orang Dayak di Sarawak, Cina, India dan Eropah.

“Dayak ialah istilah generik untuk semua orang asal di Sarawak. Tetapi di bawah identiti kolektif ini, terdapat Iban, Bidayuh, Melanau dan sebagainya. Dan kita tahu betapa bersatunya orang asal di sana.

“Begitu juga dengan orang Cina yang secara umumnya mengenal pasti diri mereka sebagai orang Cina walaupun ada antaranya orang Hakka kerana mereka bercakap bahasa Hakka. Terdapat juga Teo Chew, Kantonis, Foo Chow dan banyak lagi.

“Walaupun mereka berbeza dari segi bahasa ibunda mereka, mereka semua secara kolektif mengenal pasti diri mereka sebagai orang Cina.

“Begitu juga dengan orang asal di Sabah. Kita semua berbeza mengikut bahasa ibunda kita. Tetapi sebagai Momogun, kita satu masyarakat. Sama seperti orang Cina, India dan Eropah.

“Jadi, tidak timbul isu bahawa kita akan berpecah apabila menggunakan istilah generik ini. Sebaliknya, kita akan lebih bersatu,” katanya.

Sehubungan itu, beliau berkata orang asal di Sabah boleh mengenal pasti dirinya sebagai Momogun Kadazan, Momogun Sungai, Momogun Dusun, Momogun Bisaya dan sebagainya.

Wences menegaskan perlunya semua masyarakat peribumi di Sabah bersatu, khususnya memandangkan bilangan Bumiputera baharu yang semakin meningkat, dianggarkan berjumlah puluhan ribu orang.

“Jika kita fikirkan, kita semua, orang asal di Sabah, banyak bilangannya, dan bilangan itu penting. Kita suatu kuasa yang kuat dari segi sosioekonomi dan politik. Tetapi apabila kita berpecah, kita akan kekal sebagai minoriti,” katanya.

Wences membuat kenyataan itu untuk meredakan kebimbangan bahawa penggunaan istilah generik bagi orang asal di Sabah akan menyebabkan perpecahan dan perbalahan dalam kalangan mereka.

Beliau merayu kepada semua pihak supaya terbuka kepada idea menggunakan istilah “Momogun” sebagai penyebut umum bagi Orang Asal di Sabah dan melihatnya dari perspektif lebih luas.

Beliau menegaskan bahawa tiada apa-apa dalam penggunaan istilah generik “Momogun” akan mengurangkan identiti masing-masing.

Sehubungan itu, beliau mengumumkan bahawa MNC akan menganjurkan konvensyen pada 1 Ogos. Sebelum acara ini, terdapat pra-persidangan yang akan diadakan pada 22 Jun di Penampang.

Beliau berkata acara itu akan dihadiri oleh wakil masyarakat dan organisasi daripada kumpulan penutur bahasa Dusunik, Paitanik dan Murutik.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.

ADVERTISEMENT


Berita Utama Hari Ini

Berita Popular


Follow Us  
Follow us              

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here