Wed, 17 Jul 2024

HEADLINES :


Denda RM10,000 kerana jual bunga api haram ketika Hari Raya
Published on: Thursday, June 20, 2024
By: Jo Ann Mool
Text Size:

Denda RM10,000 kerana jual bunga api haram ketika Hari Raya
Aeron didapati tidak mempunyai permit polis dan kebenaran pihak berkuasa tempatan untuk menjual bunga api itu, kata pegawai pendakwa Inspektor Kelvan Elson Maik.
Kota Kinabalu: Seorang peniaga kanopi pada Rabu didenda RM10,000 atau penjara lima bulan kerana didapati menjual pelbagai jenis bunga api secara haram semasa Hari Raya.

Aeron Mathias, 34, mengaku bersalah di hadapan Majistret Lovely Natasha Charles atas pertuduhan mempunyai pelbagai jenis bunga api tanpa permit pada 26 Mac, jam 3 petang, di CH Canopy Trading di Country Height Plaza di Penampang.

Kesalahan itu, mengikut Seksyen 8 Akta Bahan Letupan 1957, membawa hukuman penjara maksimum tujuh tahun atau denda RM10,000, atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.

Mahkamah diberitahu oleh pihak pendakwaan bahawa Aeron ditahan polis yang memeriksa premis itu dan menemui bunga api untuk dijual sempena Hari Raya.

Aeron didapati tidak mempunyai permit polis dan kebenaran pihak berkuasa tempatan untuk menjual bunga api itu, kata pegawai pendakwa Inspektor Kelvan Elson Maik.

Peguam Mohamad Amirul Amin, yang mewakili Aeron, memohon denda minimum kerana ia merupakan kesalahan pertamanya dan berjanji tidak akan mengulangi kesalahan serupa pada masa hadapan.

Amirul turut memaklumkan mahkamah bahawa Aeron, yang sudah berkahwin dengan enam anak, merupakan pencari nafkah tunggal untuk keluarganya.

Insp Kelvan memohon hukuman setimpal.

Dalam kes berasingan, seorang buruh dipenjara empat bulan dan denda RM2,000 atau empat bulan penjara kerana menyerang seorang lelaki menggunakan parang.

Habir Sahirin, 28, mengaku melakukan kesalahan itu terhadap Lim Basir pada 22 April, jam 12.10 tengah hari, di sebuah kedai di bandar Putatan.

Dia didakwa di bawah Seksyen 324 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara sehingga 10 tahun atau denda atau sebatan atau mana-mana dua hukuman itu, jika sabit kesalahan.

Pihak pendakwaan memaklumkan mahkamah bahawa pada hari tersebut, Lim didatangi seorang lelaki tidak dikenali bersenjatakan parang yang bertindak agresif, cuba menetaknya sebelum berlaku pergelutan antara mereka.

Kedua-dua Lim dan Habir cedera dalam kejadian itu, dengan Lim mengalami lebam di lengan kirinya.

Habir, yang tidak diwakili, merayu hukuman ringan.

Ketika ditanya oleh mahkamah mengapa dia menyerang pengadu, Habir menjawab bahawa dia telah diejek oleh sekumpulan lelaki yang turut menjeling ke arahnya.

Insp Kelvan meminta hukuman pencegahan.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.

ADVERTISEMENT


Berita Utama Hari Ini

Berita Popular


Follow Us  
Follow us              

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here