Wed, 24 Jul 2024

HEADLINES :


Sabah boleh jadi hab bateri EV: Phoong
Published on: Thursday, June 20, 2024
By: David Thien
Text Size:

Sabah boleh jadi hab bateri EV: Phoong
Phoong berkata Sabah perlu menarik lebih ramai pelabur asing untuk mewujudkan ekosistem perindustrian yang akan memberi manfaat kepada industri tempatan.
Kota Kinabalu: Sabah mula meningkatkan sumber penjanaan tenaga boleh diperbaharui hijaunya, dan ini mungkin melibatkan pembuatan panel solar dan bateri dengan pelaburan oleh syarikat China dan Korea.

Kepada satu soalan, Menteri Pembangunan Perindustrian dan Keusahawanan Negeri Datuk Phoong Jin Zhe berkata: “Sejak saya berada di Kementerian sebagai Menteri, setiap kali, saya mendapat soalan mengenai air dan elektrik. Saya tidak menyembunyikan atau mengelaknya kerana ini adalah memang berlaku.

“Walaupun saya pergi ke luar negara untuk misi pelaburan, apabila pelabur asing dan pelabur domestik bertanya kepada saya, ‘apa pendapat anda tentang masalah air dan elektrik anda?’ Saya perlu berterus terang, ya, kami ada masalah.

“Saya tidak mahu menuding jari kepada pemimpin terdahulu kita. Saya fikir ia adalah keadaan kolektif. Untuk membekalkan air, kita tidak mempunyai empangan mega yang dimiliki negeri-negeri lain.

"Untuk membekalkan elektrik, kita satu-satunya negeri yang tidak mempunyai loji arang batu, yang sepatutnya dibina 10 hingga lima belas tahun lalu.

“Sekarang kita mempunyai legasi itu. Jadi, bagaimana kita mengatasinya? Nasib baik, untuk taman perindustrian kita mempunyai dasar untuk memastikan bekalan yang mencukupi kepada taman perindustrian, penyewa dan pengusaha di sana.

“Jadi kita tidak mempunyai banyak masalah dengan air dan elektrik untuk taman perindustrian. Tetapi ‘kasihan-lah’ kepada kawasan industri kecil di luar di Lok Kawi dan Inanam, industri kecil, mereka menghadapi masalah.

“Sementara itu, Kerajaan Negeri akan membina infrastruktur untuk dikendalikan oleh rakan sejawat saya di Kementerian Pembangunan Infrastruktur. Kementerian Pembangunan Perindustrian sedar bahawa terdapat permintaan yang akan datang untuk industri.

“Kita tidak boleh kata tiada air, tiada elektrik, kemudian kita berhenti. Tutup Kementerian, berhenti ambil pelabur. Kami tidak boleh berbuat demikian.”

Dexter

Kerajaan pasti akan memberi keutamaan kepada pelabur tempatan, terutamanya industri Sabah, kata Phoong pada Property Hunter Conference untuk perbincangan panel 2 di SICC pada 14 Jun, dengan Dexter Yeh dari Daily Express sebagai moderator. .

Phoong berkata Sabah perlu menarik lebih ramai pelabur asing untuk mewujudkan ekosistem perindustrian yang akan memberi manfaat kepada industri tempatan.

Katanya, beliau bertemu dengan Duta AS yang melawat Malaysia pada 13 Jun dan menyampaikan kepada utusan itu bahawa Sabah terbuka untuk perniagaan kepada semua.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.

Keywords:
Property Hunter

ADVERTISEMENT


Berita Utama Hari Ini

Berita Popular


Follow Us  
Follow us              

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here