Wed, 17 Jul 2024

HEADLINES :


Heret pencuri air ke mahkamah: Ketua Menteri. Sama ada mereka setinggan atau kilang
Published on: Thursday, June 20, 2024
Text Size:

Heret pencuri air ke mahkamah: Ketua Menteri. Sama ada mereka setinggan atau kilang
Hajiji berkata Kabinet Negeri memanggil Jabatan Air untuk taklimat berikutan demonstrasi sebuah kumpulan yang termasuk pelajar Universiti Malaysia Sabah menuntut isu air diselesaikan.
Kota Kinabalu: Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor telah mengarahkan Jabatan Air untuk menggunakan undang-undang di bawah bidang kuasanya dan mengheret pesalah yang terlibat dalam kecurian air ke mahkamah.

“Tangkap dan dakwa mereka di mahkamah,” katanya.

“Begitu juga, kita mahu kilang yang didapati mencuri air dihadapkan ke mahkamah dan bukan hanya mengeluarkan kompaun kepada mereka,” katanya.

Beliau berkata tindakan tegas mesti diambil kerana sambungan haram dikenal pasti sebagai punca utama untuk 60 peratus Air Tidak Berhasil (NRW) di Sabah, yang tertinggi di negara ini.

Bercakap pada mesyuarat pasca-Kabinet Jabatan Ketua Menteri (JKM), di sini pada Rabu, Hajiji berkata Kabinet Negeri memanggil Jabatan Air untuk taklimat berikutan demonstrasi sebuah kumpulan yang termasuk pelajar Universiti Malaysia Sabah menuntut isu air diselesaikan.

“Kabinet Negeri diberi taklimat bahawa dalam tempoh dua bulan lalu, UMS hanya mengalami gangguan bekalan air selama satu atau dua hari akibat paip pecah,” katanya menambah Jabatan membekalkan air kepada UMS antara empat juta hingga tujuh juta liter setiap hari, ditambah pula dengan tiub telaga yang boleh membekalkan sejuta liter setiap hari.

“Saya meminta Naib Canselor UMS meneliti perkara itu bagi mengetahui punca air tidak sampai kepada pelajar,” katanya.

Kabinet diberi taklimat bahawa bekalan air ke UMS semakin berkurangan disebabkan banyak sambungan haram dari lima kampung menuju ke universiti itu, katanya.

“Sebab itu saya mahu pihak penguatkuasa Jabatan Air pergi dan memotong sambungan haram ini. Ambil tindakan tegas terhadap pesalah,” katanya, menambah sambungan haram ini didapati melencongkan air ke beberapa kampung yang terletak di belakang UMS, yang terletak atas tanah yang dipertikai antara penduduk dan pemilik tanah.

“Mungkin Jabatan Air boleh memasang tangki 500 liter di tapak dan mengenakan bayaran kepada penduduk di situ untuk air. Ini akan mencegah mereka daripada menyambung semula secara haram ke saluran air utama,” katanya.

Namun begitu, katanya, tanggungjawab Kerajaan Negeri ialah membekalkan air dan pelbagai usaha dilakukan, bertentangan dengan dakwaan pembangkang.

Loji Rawatan Air Telibong II sudah siap dan kini sedang menunggu pemasangan paip air untuk lengkap, katanya, menambah apabila siap ia akan menyediakan tambahan 160 juta liter air sehari untuk menampung keperluan bahagian utara Sabah, termasuk UMS dan kawasan sekitarnya.

Selain itu, kerja-kerja untuk meningkatkan bekalan air di bahagian selatan Pantai Barat yang akan memanfaatkan penduduk di Papar, Lok Kawi dan Putatan telah pun bermula lapan bulan lalu dan dijangka siap menjelang 2026.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.

ADVERTISEMENT


Berita Utama Hari Ini

Berita Popular


Follow Us  
Follow us              

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here