Wed, 24 Jul 2024

HEADLINES :


Sabah mampu bina masa depan berdaya tahan, makmur
Published on: Friday, June 21, 2024
Text Size:

Sabah mampu bina masa depan berdaya tahan, makmur
Dr Joachim berkata beliau percaya tujuan seminar itu adalah untuk memahami, berkongsi pengetahuan dan bertukar maklumat tentang bagaimana trend dan transformasi tadbir urus tempatan akan berlaku pada masa hadapan.
Kota Kinabalu: Masa depan tadbir urus tempatan di Sabah dijangka dicirikan oleh usaha meningkatkan autonomi, menerima transformasi digital, menggalakkan kemampanan serta memastikan keterangkuman dan penyertaan, kata Timbalan Ketua Menteri II Datuk Seri Dr Joachim Gunsalam.

Beliau berkata dengan menangani semua bidang ini, Sabah boleh membina masa depan yang berdaya tahan, saksama dan makmur untuk masyarakatnya, dan keberkesanan usaha ini akan bergantung kepada kerjasama berterusan antara pihak berkuasa tempatan, Kerajaan Persekutuan, sektor swasta dan rakyat Sabah.

Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan Negeri itu berkata tadbir urus yang baik bergantung kepada keupayaan untuk memikul tanggungjawab kedua-dua pentadbiran dan rakyat.

“Prosedur tadbir urus paling berkesan apabila ia melibatkan penyertaan, bertanggungjawab, telus, cekap, inklusif dan mematuhi kedaulatan undang-undang,” katanya, Khamis.

Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikan seminar Masa Depan Tadbir Urus Tempatan: Trend dan Transformasi di sini, anjuran Institut Kajian Pembangunan (Sabah) (IDS) dan Konrad Adenauer-Stiftung (KAS).

Dr Joachim berkata Kementeriannya, bersama kementerian, jabatan dan agensi lain, berhasrat untuk meningkatkan keberkesanan tadbir urus tempatan, menambah baik keadaan perumahan dan memastikan pembangunan mampan dan inklusif di seluruh Negeri.

Menerusi inisiatif ini, katanya, Kementerian berusaha mewujudkan persekitaran hidup yang lebih baik untuk semua penduduk dan pada masa yang sama menggalakkan pembangunan sosio-ekonomi Sabah secara keseluruhan.

“Sebagai sebahagian daripada usaha Kerajaan ke arah mencapai aspirasi SMJ, idea untuk mewujudkan Bandar Pintar di lokasi popular di Sabah telah dilaksanakan secara serius sejak 2021. Inisiatif untuk mewujudkan ekosistem ekonomi digital yang akan memberi manfaat kepada masyarakat setempat telah menjadi keutamaan,” katanya.

Beliau berkata Smart Sabah Corporation Sdn Bhd dilantik di bawah bidang kuasa Jabatan Ketua Menteri untuk menyelia inisiatif ke arah pendigitalan Sabah.

“Tahun lepas, kerjasama antara Kerajaan Negeri dan Huawei Technologies dimeterai untuk memulakan pelaksanaan perkhidmatan digital untuk Kerajaan, perniagaan dan masyarakat,” tambahnya.

Dr Joachim berkata beliau percaya tujuan seminar itu adalah untuk memahami, berkongsi pengetahuan dan bertukar maklumat tentang bagaimana trend dan transformasi tadbir urus tempatan akan berlaku pada masa hadapan.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.

ADVERTISEMENT


Berita Utama Hari Ini

Berita Popular


Follow Us  
Follow us              

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here