Wed, 24 Jul 2024

HEADLINES :


Sabah boleh jadi negeri lada No 2
Published on: Saturday, June 22, 2024
By: Crystal E Hermenegildus
Text Size:

Sabah boleh jadi negeri lada No 2
Chan bergambar bersama 30 peserta kursus.
Kota Kinabalu: Sabah berpotensi menjadi pengeluar lada kedua terbesar di Malaysia selepas Sarawak, kata Timbalan Menteri Perladangan dan Komoditi Datuk Chan Foong Hin.

Beliau berkata muka bumi Sabah hampir sama dengan Sarawak, menjadikannya sangat sesuai untuk penanaman lada yang tumbuh subur di kawasan berbukit dengan sistem perparitan yang baik.

“Sebagai contoh, Penampang dan Papar mempunyai bentuk muka bumi dan jenis tanah (tanah bukit laterit) sesuai untuk penanaman lada dengan taburan hujan tahunan yang tinggi iaitu 4,446mm.

“Kedudukan strategik Sabah, sebagai laluan utama pelancong negara, memastikan lada adalah komoditi yang rakyat Sabah harus beri tumpuan,” kata Chan.

Beliau berkata berbanding komoditi lain, penanaman lada tidak memerlukan kawasan yang luas. Ini memberi peluang kepada penduduk tempatan yang tidak mempunyai tanah yang luas untuk memulakan penanaman lada.

“Pada masa yang sama, lada boleh disimpan untuk masa yang lama dan tidak mudah rosak, tidak seperti kebanyakan komoditi lain.”

Chan berkata mengikut data yang diperoleh daripada Sistem E-Growing Lembaga Lada Malaysia (MPB), Sabah mempunyai sejumlah 336 penanam lada, dengan keluasan penanaman lada gabungan seluas 49.88 hektar.

Daripada jumlah tersebut, Keningau merupakan kawasan penanaman lada utama di Negeri ini seluas 8.62 hektar, diikuti Kota Marudu seluas 6.84 hektar dan Tambunan seluas 6.59 hektar.

“Ini menunjukkan potensi penanaman lada di Sabah masih belum diterokai sepenuhnya.

“Justeru, kelebihan itu perlu dimanfaatkan sepenuhnya untuk membangunkan Sabah sebagai kawasan penanaman lada utama bagi merancakkan sektor pertanian dan perladangan di negeri ini,” katanya selepas Majlis Penutupan Kursus Teknologi Pengeluaran Lada (KTPL) Siri 8, anjuran MPB, di Sky Hotel, di sini, Jumaat.

Seramai 40 petani dari pelbagai daerah menghadiri kursus selama tiga hari itu.

Kursus tersebut merupakan program latihan jangka pendek yang dilaksanakan oleh MPB di bawah Program Pembangunan Huluan Industri Lada (PPHIL) dan diselaraskan dengan Institut Perladangan dan Komoditi (IMPAC) untuk melahirkan modal insan penanam lada yang terlatih dan dinamik, selaras dengan perubahan piawaian dan ekonomi global.

Chan berkata cara untuk menarik minat orang ramai, khususnya golongan belia, dalam penanaman lada adalah melalui penggunaan teknologi terkini.

“Melalui pembangunan plot fertigasi menggunakan Internet Perkara (IOT) dan teknologi hiperspektral yang sedang dijalankan di stesen penyelidikan lapangan MPB di Semenggok, Kuching, peningkatan produktiviti tanaman lada dijangka meningkat sekitar 20 peratus,” katanya.

Chan berkata pembangunan aplikasi mudah alih Dr Lada, NutriLada dan LadaGo oleh MPB dapat membantu penanam lada menjaga kebun dan tanaman mereka dengan lebih mudah.

“Kerajaan juga terus memberi subsidi dan insentif bagi skim tanaman lada kepada penanam yang layak melalui Skim Tanaman Lada Baharu (STLB) dan Skim Tanaman Lada Matang (STLM),” katanya.

Sepanjang pelaksanaan Rancangan Malaysia Ke-12 (RMKe-12) mulai 2021 hingga kini, MPB mengadakan sebanyak 4,143 sesi program di bawah pembangunan modal insan sektor huluan lada membabitkan seramai 3,611 peserta.

Di bawah rancangan sama, Chan berkata Kerajaan membelanjakan sejumlah RM25.3 juta untuk membantu seramai 4,914 penanam lada yang mengusahakan tanaman lada seluas 675.7 hektar menerusi Skim Tanaman Lada Baharu.

Sebanyak RM24.4 juta turut dibelanjakan untuk pemberian STLM kepada seramai 8,257 penanam lada yang berjaya mengusahakan tanaman lada seluas 1,376.4 hektar di seluruh Malaysia.

Chan, yang juga Ahli Parlimen Kota Kinabalu, berkata beliau turut mengadakan pertemuan dengan Mayor Datuk Dr Sabin Samitah bagi membincangkan isu di bawah bidang kuasanya.

Beliau berkata, isu yang dibincangkan termasuk penggunaan beg plastik di bandar raya  itu yang bakal diharamkan mulai Ogos, landskap bandar, mewujudkan tempat letak kereta digital dalam masa terdekat dan pengumpulan minyak masak terpakai.

“Pada asasnya, keseluruhan konsepnya adalah kita perlu bergerak ke arah rancangan yang lebih mesra alam dan mampan,” katanya.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.

ADVERTISEMENT


Berita Utama Hari Ini

Berita Popular


Follow Us  
Follow us              

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here