Sun, 21 Jul 2024

HEADLINES :


Jangan ambil kerusi kami, kata Jeffrey kepada parti Semenanjung
Published on: Sunday, June 23, 2024
By: Sherell Jeffrey
Text Size:

Jangan ambil kerusi kami, kata Jeffrey kepada parti Semenanjung
“Apabila kita memberi mereka kerusi, ia juga bermakna kita memberi mereka kuasa untuk mengawal kita di Sabah. Kita perlu rakyat dan pemimpin kita sedar bahawa kita mesti bersatu untuk keluar dari meja rundingan dan memegang kuasa,” kata Jeffrey.
Kota Kinabalu: Parti politik yang berpangkalan di Semenanjung harus menghormati autonomi politik Sabah, kata Presiden Parti Solidariti Tanah Airku (Star) Sabah Datuk Seri Dr Jeffrey G Kitingan.

“Kita boleh bekerjasama tetapi jangan datang ke Sabah untuk bersaing dan mengambil kerusi di sini kerana ia akan memudaratkan Sabah dan Sarawak,” katanya pada Mesyuarat Agung Tri Tahunan Parti StarSabah di Pusat Konvensyen Antarabangsa Sabah (SICC).

Beliau berkata 65 peratus kerusi Parlimen di Semenanjung dan 35 peratus bagi Sabah dan Sarawak diberikan apabila Malaysia dibentuk.

Beliau berkata pada masa ini, Semenanjung Malaysia memegang 75 peratus kerusi parlimen, manakala Sabah dan Sarawak hanya memegang 25 peratus.

“Pertambahan kerusi di Semenanjung telah menjadikannya sukar untuk Sabah dan Sarawak melindungi hak Perlembagaan kita kerana Semenanjung sudah memegang dua pertiga daripada kerusi itu.

“Jika Parlimen mengubah hak kita untuk menghalang kami daripada menerima 40 peratus hasil, kita tidak dapat mempertahankan hak kita disebabkan Sabah dan Sarawak hanya memiliki 25 peratus kerusi berbanding dua pertiga milik mereka di Parlimen.

“Disebabkan kejahilan, kita menawarkan kerusi kepada mereka. Kita mesti bersatu untuk merampas kembali kerusi kita. Kita hanya boleh melakukan ini jika orang kita faham isu politik, mereka mungkin tidak sedar bahawa dengan memilih parti dari Malaya, ia bermakna kita sebenarnya memberi mereka kerusi.

“Apabila kita memberi mereka kerusi, ia juga bermakna kita memberi mereka kuasa untuk mengawal kita di Sabah. Kita perlu rakyat dan pemimpin kita sedar bahawa kita mesti bersatu untuk keluar dari meja rundingan dan memegang kuasa,” katanya.

Beliau berkata apabila Malaysia ditubuhkan, di belakang buku biru Perjanjian Malaysia 1963, terdapat perkataan yang menyatakan Perlembagaan Sabah bahawa Sabah adalah sebuah negara.

“Kenapa kita menukar Perlembagaan Sabah pada 1976 hanya kerana mereka meminta kita menukar Perlembagaan kita? Kenapa kita memberi mereka minyak kita pada 1976 hanya kerana mereka mahukan minyak kita? Kerana kita tidak bersatu, kita tidak bersatu untuk mempertahankan hak kita. Marilah kita belajar daripada perkara ini,” katanya.

Beliau berkata ketidakseimbangan ini bukanlah hasrat asal pengasas Malaysia.

“Jadi jangan datang ke Sabah untuk bersaing dan mengambil kerusi di sini. Mereka (parti yang berpangkalan di Semenanjung) perlu bekerjasama dengan parti tempatan kita. Itulah objektif Malaysia, iaitu bekerjasama dan menghormati kedaulatan satu sama lain kerana inilah kekuatan Malaysia.

“Sekiranya kedaulatan dan formula ini tidak dihormati, sudah tentu kuasa politik Sabah bukan di tangan Sabah. Ia serupa dengan neo-kolonialisme,” katanya.

Menggambarkan konteks sejarah penglibatan parti Semenanjung di Sabah, beliau memetik pengaruh Kerajaan Persekutuan yang menyebabkan penggiliran dua tahun dalam penggal Ketua Menteri.

“Parti tempatan bergelut untuk mempunyai Ketua Menteri biarpun hanya dua tahun tidak dapat melakukan apa-apa pembangunan dan apa-apa untuk menstabilkan parti politik.

“Selain itu, berlaku manipulasi demografi pengundi di mana warga asing digunakan sebagai pengundi, Projek IC dan sebagainya. Ini telah merosakkan negara kita, khususnya Sabah, dan memerlukan masa untuk memulihkan keadaan,” katanya.

Beliau berkata tindakan ini mempunyai akibat meluas melangkaui politik, termasuk penculikan dan pencerobohan rentas sempadan dan tuntutan Sulu yang lebih kuat ke atas Sabah.

“Sekarang, kita mula sedar dan cuba menyelesaikan masalah itu, tetapi kita tidak patut tidak menghormati Sabah dan Sarawak dalam Malaysia dan kedaulatan kita,” katanya.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.

ADVERTISEMENT


Berita Utama Hari Ini

Berita Popular


Follow Us  
Follow us              

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here