Thu, 18 Apr 2024

HEADLINES :


Mahkamah tolak permohonan hapus perenggan tertentu kenyataan saksi utama
Published on: Saturday, February 04, 2023
By: Jo Ann Mool
Text Size:

Mahkamah tolak permohonan hapus perenggan tertentu kenyataan saksi utama
Ag Mohd Tahir, 58, Fauziah, 55, dibicarakan bersama Lim Lam Beng, 66, atas 37 pertuduhan pengubahan wang haram, membabitkan wang tunai dan simpanan bank berjumlah RM61.57 juta, serta memiliki barangan mewah secara tidak sah.
Kota Kinabalu: Mahkamah Khas Rasuah yang mendengar perbicaraan membabitkan dua bekas pegawai Jabatan Air Sabah dan isteri salah seorang daripada mereka, yang didakwa melakukan pengubahan wang haram, menolak permohonan untuk menghapuskan perenggan tertentu dalam kenyataan saksi utama pihak pendakwaan.

Permohonan itu tidak dibenarkan, kata Hakim Mahkamah Sesyen Abu Bakar Manat, yang memutuskan bahawa permohonan itu masih pramatang kerana bukti belum dikemukakan oleh pihak pendakwaan.

Beliau menyampaikan keputusannya pada Jumaat.

Tertuduh ketiga, bekas Timbalan Pengarah Jabatan Air Negeri Lim Lam Beng, yang didakwa bersama bekas pengarah Jabatan Air Negeri Ag Mohd Tahir Ag Ag Mohd Talib (tertuduh pertama) dan isterinya Fauziah Piut (tertuduh kedua), memohon untuk melucutkan kandungan keterangan saksi ke-29 pihak pendakwaan, Teo Chee Kong.

Peguam Lim, Datuk Tan Hock Chuan, telah membangkitkan beberapa isu dalam bantahan mereka, antara lain, bahawa keterangan kenyataan bertulis Teo disifatkan terlalu jauh daripada tarikh pertuduhan yang diutamakan terhadap Lim; kesan prejudis dalam membenarkan bukti tersebut melebihi kesan probatifnya; dan bahagian-bahagian yang dipertikaikan dalam kenyataan tersebut dianggap sebagai khabar angin dan adalah menjadi kewajipan mahkamah untuk memastikan perkara-perkara skandal tidak dikemukakan.

Abu Bakar dalam alasan keputusannya memutuskan sama ada kenyataan yang diberikan oleh Teo terlalu jauh kerana ia bertarikh 2004 sedangkan pertuduhan yang diutamakan terhadap Lim adalah pada Oktober dan November 2016, tidak relevan dengan fakta yang menjadi isu, skandal dan prejudis kepada tertuduh dan/atau kesan prejudisnya melebihi nilai probatifnya, mahkamah akan membuat keputusan dan hanya boleh membuat penemuan selepas mendengar semua keterangan yang dikemukakan oleh pihak pendakwaan.

“Untuk mahkamah mempertimbangkan sama ada kenyataan yang diberikan adalah khabar angin, rekaan, disesuaikan dan/atau skandal dan oleh itu tidak relevan dengan fakta yang menjadi isu, adalah menjadi pandangan saya bahawa bukti mesti dikemukakan terlebih dahulu oleh Pendakwaan.

“Ia kerana hanya dengan berbuat demikian, mahkamah boleh menilai keterangan dan kemudian memutuskan bahawa kenyataan yang diberikan adalah relevan atau tidak dan sama ada kenyataan yang diberikan itu khabar angin, skandal dan sama ada ia boleh diterima di mahkamah sebagai keterangan atau sebaliknya.

“Tambahan pula, mahkamah mesti membenarkan pihak pendakwaan mengemukakan keterangan mereka terhadap tertuduh terlebih dahulu bagi membolehkan mahkamah mempertimbangkan sama ada terdapat alasan atau bukti yang mencukupi untuk pertuduhan itu diteruskan atau tidak.

“Dan ini, sudah tentu, memerlukan perbicaraan dimulakan dahulu, kemudian baru mahkamah akan menilai bukti dan membuat keputusan sama ada pertuduhan itu mampan atau sebaliknya dan sama ada pihak pendakwaan berjaya membuktikan kesnya terhadap tertuduh seperti yang didakwa,” kata Abu Bakar.

“Mengenai isu keterpencilan kejadian, Seksyen 6 Akta Keterangan 1950 membenarkan fakta, walaupun tidak menjadi isu jika dikaitkan dengan fakta dalam isu untuk membentuk sebahagian daripada transaksi yang sama adalah relevan, sama ada ia berlaku pada masa dan tempat yang sama atau pada masa dan tempat yang berbeza.

“Tiada had yang tepat boleh ditetapkan. Dalam sesetengah kes, dua fakta yang berlaku pada masa dan tempat yang sama mungkin tidak mempunyai kaitan antaranya; tetapi dalam kes lain, dua fakta yang dipisahkan oleh jarak dan tempat yang jauh mungkin merupakan sebahagian daripada transaksi yang sama.

“Sehubungan itu, mahkamah ini bersetuju dengan hujahan yang dikemukakan oleh pihak pendakwaan bahawa memandangkan kes ini melibatkan skandal rasuah terancang yang sangat besar, melibatkan wang dan transaksi yang banyak, melibatkan banyak pihak dari atas ke bawah, justeru pihak pendakwaan terpaksa buktikan kaitan dan latar belakang peristiwa sejak 2005 sehingga kes ini didedahkan pada 2016.

“Memandangkan PW29 (Teo) adalah saksi utama pendakwaan, keterangannya di mahkamah adalah sangat penting dan jika keterangan saksinya di mahkamah dihapuskan, ia akan menyebabkan pendakwaan tidak mempunyai bukti untuk membuktikan kesnya terhadap tertuduh. Pihak pendakwaan tidak akan dapat mengesahkan keterangan PW29 pada bahagian material keterangannya dengan memanggil saksi lain dan mengemukakan dokumen berkaitan.

“Oleh itu, saya berpendapat bahawa dengan membenarkan permohonan menghapuskan perenggan dalam pernyataan saksi, ia akan melucutkan dan memprejudiskan pihak pendakwaan untuk membuktikan kesnya dan sudah pasti ia adalah tindakan pramatang untuk berbuat demikian,” kata Abu Bakar.

Sementara itu, berhubung isu bantahan peguam Lim terhadap nama-nama yang dikatakan tidak relevan dalam kes itu, mahkamah memutuskan bahawa nama-nama yang dibacakan oleh Teo dalam kenyataan saksinya dikekalkan dalam kenyataan tersebut.

Mengenai isu yang dibangkitkan oleh peguam bela Ag Mohd Tahir dan Fauziah berhubung penggunaan Bahasa Malaysia pada kenyataan saksi Teo dan tidak disertakan dengan sebarang terjemahan yang bertentangan dengan undang-undang, Abu Bakar berpendapat hujah peguam itu bukan perkara yang menarik perhatian mahkamah memandangkan undang-undang telah diselesaikan bahawa saksi boleh memilih apa-apa bahasa yang dia suka gunakan di Mahkamah sambil memberikan keterangan sama ada bahasa Melayu, Inggeris atau bahasa ibundanya.

Teo, yang telah memberikan keterangannya dengan membaca hujahan bertulisnya pada 11 Januari dan 12 Januari, dibebaskan buat sementara waktu pada 12 Januari dan tertakluk untuk dipanggil semula berikutan bantahan beberapa isu oleh peguam bela mengenai kenyataan bertulisnya untuk diterima sebagai bukti.

Kenyataan bertulisnya dalam pada itu ditanda oleh mahkamah untuk rujukan mudah.

Ag Mohd Tahir, 58, Fauziah, 55, dibicarakan bersama Lim Lam Beng, 66, atas 37 pertuduhan pengubahan wang haram, membabitkan wang tunai dan simpanan bank berjumlah RM61.57 juta, serta memiliki barangan mewah secara tidak sah.

Mereka pada 29 Disember 2016 mengaku tidak bersalah atas semua pertuduhan itu.

Timbalan Pendakwa Raya Mahadi Abdul Jumaat dan Haresh Prakash Somiah hadir untuk pendakwaan.

Ag Mohd Tahir dan Fauziah diwakili peguam Priskila Akwila Sinem manakala Lim diwakili peguam Datuk Tan Hock Chuan, Baldev Singh dan Kelvin Wong.

Peguam Ram Singh hadir sebagai peguam pemerhati untuk Teo.

Perbicaraan akan disambung pada 22-24 Februari.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.

ADVERTISEMENT


Berita Utama Hari Ini

Berita Popular


Follow Us  
Follow us on             

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here