Mon, 15 Apr 2024

HEADLINES :


DBKK akan hantar air terawat ke 19 kampung di Inanam, Manggatal
Published on: Wednesday, April 03, 2024
By: Sidney Skinner
Text Size:

DBKK akan hantar air terawat ke 19 kampung di Inanam, Manggatal
Seorang lelaki di Manggatal ini mengisi baldi di saku air di sungai ini.
DEWAN Bandaraya Kota Kinabalu (DBKK) sedang mengatur agar air terawat dihantar kepada penduduk luar bandar yang menerima air melalui sistem graviti, di 19 kampung dalam kawasan perkadarannya.

Jurucakap agensi itu berkata ia sudah menerima maklum balas bahawa individu-individu ini sedang bergelut untuk bertahan semasa musim kering di negeri ini.

“Ketua Kampung masing-masing menghubungi Pusat Kawalan Operasi Bencana mengenai nasib masyarakat setempat mereka,” katanya.

“Kami difahamkan sumber air semula jadi, yang menjadi tempat bergantung penduduk terjejas, sama ada kering atau tiada air sama sekali akibat cuaca panas yang berpanjangan.”

Ada ibu yang mencuci pakaian di Sg Keliangau manakala anak-anak mereka mandi di tempat sama.

Katanya, 12 daripada kampung itu, yang akan menerima bantuan daripada DBKK, terletak di Manggatal manakala selebihnya di Inanam.

Antara kampung terlibat di Manggatal ermasuk Kg Tebobon Bukit, Kg Keliangau, Kg Mansiang, Kg Muhibbah Baru, Kg Dato, Kg Lobou Satu, Kg Lobou Aman, Kg Kepayan Baru, Kg Lanit, Kg Rakyat Baru, Kg Naalap dan Kg Binaung.

“Kampung di Inanam termasuk Kg Karumbiyaan, Kg Talimakas, Kg Kionsom Tengah, Kg Kiambalang, Kg Dambai, Kg Tenggiling, Kg Tamalang Silou.”

Katanya, agensi itu dalam proses mencari kontraktor yang boleh mengangkut bekalan ke kawasan berbukit di mana ramai penduduk luar bandar ini tinggal.

“Kami berharap untuk mendapatkan perkhidmatan pemandu tangki bersesuaian tidak lama lagi dan mula membuat penghantaran ini sebelum sambutan Hari Raya akan datang.”

Dia menasihatkan mereka yang bergantung pada sistem graviti di kawasan Sepanggar supaya membuat permintaan bantuan mereka kepada Ahli Parlimen Sepanggar.

Jurucakap Jabatan Air berkata ia tidak berdaya untuk campur tangan dalam situasi ini – selain menyediakan pihak berkuasa tempatan dengan air terawat – kerana sistem graviti bukan di bawah bidang kuasanya.

“Dalam kes Kota Kinabalu, kami sedang menunggu DBKK memberi kami butiran lori tangki iaitu nombor plat pendaftaran dan kapasiti mereka supaya kami dapat menyediakan pemandu dengan air yang mereka perlukan untuk membantu penduduk kampung terjejas,” katanya.

Sebahagian besar sungai telah kering semasa musim kemarau, dengan hanya batu-batu berkilat di dasar sungai yang kelihatan. 

Dia berkata Jabatan itu menyediakan “depoh” di mana pemandu tangki boleh datang untuk mengisi air terawat.

“Mereka yang berkhidmat di Zon Utara – termasuk Inanam, Manggatal dan Sepanggar – boleh datang ke cawangan kami di Tuaran. 

“Di kawasan kampung sekitar Penampang dan Putatan, pemandu boleh datang ke pejabat kami di. Daerah-daerah ini terletak di bawah Zon Selatan.”

HAFIFI dari Manggatal bercakap mengenai masalah air teruk di rumah-rumah di kawasan yang lebih tinggi di Kg Keliangau semasa musim kemarau sekarang.

“Terdapat kira-kira 44 isi rumah tinggal di kawasan tinggi dan mereka tidak mempunyai paip yang disambungkan ke premis mereka,” katanya. “Keluarga ini bergantung kepada bekalan air graviti.”

“Memandangkan keadaan yang terlalu panas di negeri ini, bagaimanapun, air dari bukit itu sudah lama kering,” menurutnya.

Hafifi berkata, rumah di bahagian kampung ini dibahagikan kepada lima zon iaitu Mawar, Anggerik, Bunga Raya, Melor dan Rafflesia.

“Ramai penduduk luar bandar dari zon ini terpaksa turun untuk menimba air dari Sungai Keliangau tetapi, sebahagian besar sungai telah kering, dengan hanya batu berkilat yang kelihatan di dasar sungai.

Katanya, baki saku air sungai menjadi tempat penduduk kampung ini mandi atau membasuh pakaian.

“Ada yang tidak mempunyai pilihan selain mengitar semula air ini untuk diminum dan dimasak, tidak kira betapa tidak bersihnya untuk berbuat demikian, kerana mereka tidak mampu untuk terus membeli air mineral untuk kelangsungan.”

Hafifi berkata terdapat khabar angin yang tersebar di kampung mengenai kemungkinan bantuan air diberikan kepada mereka yang tidak mempunyai meter air.

Dia ingin tahu sama ada terdapat kebenaran tentang perkara ini.

“Saya berharap pihak bertanggungjawab bagi menyalurkan bantuan ini akan menghantar air bersih secara berkala dan sistematik untuk manfaat semua orang yang tinggal di kawasan tinggi, terutama mereka yang mempunyai masalah pergerakan seperti warga emas dan ibu mengandung.”

Katanya, golongan ibu hamil pasti akan merasa sukar untuk membawa air ke rumah mereka.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.

ADVERTISEMENT


Berita Utama Hari Ini

Berita Popular


Follow Us  
Follow us on             

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here