HEADLINES :
Kejohanan Karate Sekolah Rendah Negeri Sabah ke-22 pada 25-27 Oktober
Published on: Sunday, October 20, 2019
By: GL Oh
Text Size:

KOTA KINABALU: Juara bertahan SKA Penampang pasti akan menyasarkan untuk memenangi gelaran ketujuh berturut-turut pada Kejohanan Karate Sekolah Rendah Negeri Sabah ke-22 2019 yang akan diadakan di dewan serbaguna Kompleks Sukan Kota Kinabalu di Likas dari 25-27 Oktober.

Mereka memenangi gelaran keseluruhan tahun lepas dengan sejumlah lapan emas, lima perak dan 19 gangsa, disusuli oleh pasukan tempat kedua SKA Tambunan dengan enam emas, enam perak dan lima gangsa dan Main Dojo yang berada di tempat ketiga dengan empat emas, lima perak dan enam gangsa.

Kira-kira 400 atlet dijangka akan mengambil bahagian dalam kejohanan tahunan anjuran Persatuan Karate Sabah (SKA) itu.

Setiausaha Agung SKA Julian Chin, yang gembira dengan maklum balas yang diterima daripada ahli gabungannya dan yang lain berkata, matlamat utama pertandingan itu adalah untuk mencungkil bakat baharu.

“Kita mempunyai lebih 500 atlet yang mengambil bahagian tahun lalu, tetapi kali ini, kami menjangkakan kira-kira 400 atlet. Peserta-peserta adalah anggota gabungan SKA, kelab atau sekolah dari seluruh negeri. Setakat ini, kami menerima lebih 300 penyertaan dan kami menjangka ia akan mencapai 400 dalam beberapa hari akan datang.

“Jumlah peserta yang besar adalah bagus untuk sukan itu kerana matlamat utama pertandingan itu adalah untuk kami mencari bakat baharu untuk membangunkan lagi mereka,” katanya.


ADVERTISEMENT


Other News
Advertisement 


Follow Us  
Follow us on            

Berita Popular