HEADLINES :
PSS cadangan kerajaan lama: Azis
Published on: Monday, December 02, 2019
By: Hayati Dzulkifli
Text Size:


Gambar fail dari Bernama.
Kota Kinabalu: Cadangan Pelaksanaan Pas Sementara Sabah (PSS) yang dijadualkan dilaksana Jun depan, sebenarnya dicadangkan oleh kerajaan terdahulu bagi menangani isu pendatang asing di Sabah tetapi di bawah nama berbeza.

Timbalan Menteri Dalam Negeri Datuk Md Azis Jamman (gambar), yang mendedahkan demikian, berkata beliau tidak ingat nama sebenar cadangan berkenaan tetapi ia turut bertujuan untuk menangani kehadiran pendatang asing di Sabah termasuk pemegang IMM13, Surat Burung-Burung dan sijil Banci.

Katanya, cadangan itu sepatutnya dijalankan kerajaan terdahulu tetapi memandangkan berlaku perubahan kerajaan, maka ia dibawa oleh kerajaan baharu sama ada ia perlu dipertimbangkan sama ada ia diteruskan atau tidak.

“Walau apapun, Parti Bersatu Sabah (PBS) boleh melakukan apa yang mereka mahu lakukan (berhubung akan mengambil tindakan undang-undang untuk menghentikan pelaksanaan PSS dengan memfailkan injunksi mahkamah terhadap pelaksanaan PSS yang dicadangkan). Ia terpulang kepada mereka (PBS) untuk melakukan apa sahaja yang mereka mahu.

“Melihat kepada sejarah PSS, ia merupakan cadangan di bawah kerajaan terdahulu untuk menangani isu kehadiran pendatang asing di Sabah termasuk pemegang IMM13, Surat Burung-Burung dan sijil Banci.

“Tetapi sejak kerajaan baru mengambil alih, kami hanya melaksanakan apa yang telah dirancang oleh kerajaan sebelum ini dan saya bersetuju kami (kerajaan baharu) perlu melakukan sesuatu agar isu menghasilkan dokumen IMM13, Surat Burung-Burung dan sijil Banci palsu boleh ditangani dan diselesaikan melalui pelaksanaan PSS,” katanya.

Azis yang juga Ketua Bahagian Warisan Sepanggar berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Pejabat Satelit Warisan Sepanggar di pekan Inanam di sini, Sabtu lepas.

Penubuhan satu lagi pejabat lain Warisan Sepanggar di Inanam adalah bagi memudahkan kebajikan dan keperluan sosial penduduk Inanam supaya mereka tidak perlu pergi ke pejabat utama Warisan Sepanggar di Alamesra.

Sebuah pasukan petugas untuk masyarakat Cina yang diketuai oleh pengerusinya, Lewis Wong juga ditubuhkan untuk menjangkau masyarakat dan yang lain dalam mencapai mereka dan menangani keperluan mereka.

Azis mengulas kenyataan Persatuan PBS Datuk Seri Dr Maximus J. Ongkili pada Sabtu lalu bahawa parti pembangkang itu mengkaji kemungkinan memfailkan injunksi mengenai pelaksanaan PSS kontroversi yang dicadangkan.

Ongkili dilaporkan sebagai berkata, kemasukan ke negeri-negeri Borneo hanya mungkin dengan kelulusan daripada kedua-dua kerajaan Sabah dan Sarawak dan kerajaan Persekutuan tidak mempunyai kuasa satu pihak untuk membuat undang-undang dan peraturan berhubung imigresen di kedua-dua negeri Malaysia Timur tanpa perundingan dan perjanjian rasmi.

Akhbar turut melaporkan Ongkili sebagai berkata Gerakan Belia dan Beliawanis Bersatu PBS akan melakukan jerayawara untuk mendidik rakyat mengenai PSS dan implikasinya.

Walaupun mengatakan PBS boleh melakukan apa yang mereka mahu (tentang mendapatkan perintah mahkamah untuk menghentikan pelaksanaan PSS), Azis berkata PBS perlu mendengar terlebih dahulu mengenai butiran mengenai pelaksanaan PSS yang dicadangkan dan kemudian memberi maklum balas atau komen memandangkan sesi townhall dan penjelesan sewajarnya untuk semua pemimpin Sabah termasuk pembangkang akan diadakan bagi memberikan taklimat kepada mereka secara terperinci bulan depan.

“PBS masih belum mendengar penjelasan terperinci mengenai PSS di mana kami saya telah memberitahu Parlimen bahawa kami akan membuat penjelasan melalui sesi townhall, bulan depan, kepada pemimpin-pemimpin Sabah termasuk kerajaan negeri dan pembangkang, namun mereka sudah membuat kesimpulan… Mereka (pembangkang termasuk PBS) perlu bersabar dan kemudian barulah membuat ulasan selepas mendengar penjelasan terperinci kami.

“Ketika meneliti semua komen mereka, saya melihat realitinya di sini ialah mereka tidak faham mengenai PSS dan mereka membuat komen seolah-olah kerajaan menggalakkan warga asing dari Filipina untuk memohon PSS. Saya fikir mereka mempolitikkan isu PSS ini.

“Sekali lagi saya ingin menekankan di sini PSS bukanlah untuk orang asing baru tiba di sini tetapi untuk mereka yang memiliki tiga dokumen (IMM13, Surat Burung-Burung dan Sijil Banci) yang dikeluarkan oleh kerajaan lama.

“Kami hanya mengeluarkan PSS kepada 136,055 orang kepada mereka yang memegang tiga dokumen itu untuk tujuan penyelarasan bagi mengelakkan pengeluaran dokumen palsu supaya ia dapat dikawal. Sekiranya ada tuntutan mengenai pengeluaran PSS kepada dua juta pendatang asing, maka mereka (PBS) boleh membangkitkan kebimbangan dan memberi komen mereka mengenai perkara ini,” katanya.

Azis mengulangi PSS perlu bagi memudahkan pihak berkuasa menjalankan operasi di mana mereka dapat membezakan dokumen asal dan palsu yang beliau percaya ramai warga asing memegang dokumen palsu di Sabah.

Jika mana-mana warga asing menunjukkan mereka mempunyai tiga dokumen terbabit, apabila tempoh mendaftar untuk PSS telah berakhir, katanya, polis atau imigresen boleh menangkap dan menahan pendatang asing ini.

Beliau memetik contoh menangani wang palsu di mana kerajaan akan menangani masalah ini dengan mewujudkan yang baharu supaya pihak berkuasa dan rakyat dapat membezakan wang palsu dan tulen.

Mengenai kenyataan Presiden Star Datuk Jeffrey G. Kitingan pada Rabu lalu bahawa kerajaan Filipina bersedia untuk menerima kembali rakyatnya termasuk pemegang IMM13 di Sabah memandangkan perang di Filipina Selatan sudah lama berakhir, Azis berkata Dr Jeffrey memutar belitkan kenyataannya kerana berputar kira-kira 5,288 warga Filipina telah dihantar pulang ke negara asal mereka dari Januari hingga November tahun ini, katanya kepada Parlimen, baru-baru ini.

“Kerajaan Filipina akan menerima kembali warganegara mereka jika mereka menunjukkan dokumen sah yang membuktikan kewarganegaraan mereka sebagai rakyat Filipina.

“Masalah yang timbul dari generasi kedua, ketiga dan keempat pemegang IMM13, Surat Burung-Burung dan kad Banci kerana mereka dilahirkan di Sabah kerana mereka dilahirkan di Sabh dan tidak mempunyai dokumen pengenalan sah. Mereka tidak mempunyai pasporr, atau sijil lahir di Filipina dan mereka tidak tahu keluarga atau saudara mereka di Filipina.

“Bagaimana kita boleh membuktikan mereka adalah warganegara Filipina apabila mereka sendiri tidak dapat membuktikan kewarganegaraan mereka,” kata Azis.

Oleh itu, Azis berkata jika ia sangat mudah dikatakan daripada dilakukan mengenai penghantaran semula pendatang asing yang memegang tiga dokumen itu ke Filipina, sedangkan kerajaan BN tidak melakukannya ketika ia masih berkuasa.

Menurut beliau, pengeluaran IMM13 dihentikan pada 2013 dan kerajaan Barisan Nasional (BN) yang memerintah negara dari tahun tersebut hingga Mei 2018.

“Kenapa pemimpin-pemimpin kerajaan sebelum ini sekarang sedang menyalak (mengenai kenapa tidak menghantar pulang pendatang asing ke negara mereka)?

“Malah, pelaksanaan PSS yang dicadangkan datang daripada kerajaan terdahulu dan kami (kerajaan baharu) hanya bersetuju meneruskannya dan mengubah nama asalnya disebabkan oleh sensitiviti terhadap rakyat Sabah. Saya tidak faham kenapa mereka mempolitikkan PSS.

“Sekiranya rakyat Sabah tahu nama awal PSS yang dicadangkan, saya rasa rakyat akan naik berang. Tetapi kami (kerajaan baharu) menukar namanya kepada Pas Sementara Sabah untuk memastikan sensitiviti rakyat Sabah tidak disentuh,” katanya.

 


ADVERTISEMENT


Other News
Advertisement 


Follow Us  
Follow us on            

Berita Popular