Sat, 20 Jul 2024

HEADLINES :


Jeffrey: Kerajaan Perpaduan kekal utuh
Published on: Thursday, May 18, 2023
Text Size:

Jeffrey: Kerajaan Perpaduan kekal utuh
“GRS menyokong penuh Kerajaan Perpaduan, dan kami percaya bahawa keadaannya tidak seperti empat tahun lalu. Keadaan sekarang berbeza kerana Kerajaan Perpaduan merangkumi semua orang,” kata Jeffrey. - Foto FMT .
KERAJAAN Perpaduan pimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim akan kekal utuh, kata Timbalan Ketua Menteri Datuk Seri Dr Jeffrey Kitingan.

Dr Jeffrey, yang juga Timbalan Pengerusi Gabungan Rakyat Sabah (GRS), berkata keadaan sekarang lebih baik dan tidak seperti di bawah pentadbiran terdahulu.

“Saya melihat kerajaan (Persekutuan) ini lebih kuat dan disokong oleh semua masyarakat. Ia juga inklusif dan pelbagai...dan saya fikir ia akan kekal,” katanya selepas tayangan khas filem “Tribesman: The Last Red Hunter”, di Kota Kinabalu, pada 10 Mei.

“GRS menyokong penuh Kerajaan Perpaduan, dan kami percaya bahawa keadaannya tidak seperti empat tahun lalu. Keadaan sekarang berbeza kerana Kerajaan Perpaduan merangkumi semua orang,” tambahnya.

Tambahan pula, katanya, undang-undang anti lompat parti diwujudkan, mengukuhkan kerajaan.

Ketika ditanya mengenai enam pilihan raya negeri di semenanjung, beliau berkata beliau tidak berminat untuk mengulas mengenainya.

“Kami masih mempunyai dua tahun lagi di Sabah, dan kami akan menghabiskannya (penggal),” katanya.

Sebelum ini, dilaporkan Anwar telah mencabar pihak yang mahu menjatuhkan Kerajaan Persekutuan supaya membuat undi tidak percaya terhadapnya semasa persidangan Parlimen 22 Mei akan datang. Katanya, beliau perlu berhenti bercakap mengenai konspirasi untuk menjatuhkan Kerajaan Perpaduan, yang boleh mensabotaj dan menggugat kestabilan pentadbiran Persekutuan.

Beliau juga memberi amaran kepada pengkritiknya supaya tidak mensabotaj Kerajaan Persekutuan. Beliau berjanji bahawa Kerajaan Perpaduan akan mengambil tindakan sewajarnya tanpa kompromi.

Anwar juga dilaporkan berkata Kerajaan Perpaduan masih kukuh dengan sokongan 148 ahli Parlimen dan menegaskan kesahihan kerajaan adalah utuh.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.

Keywords:
sabahmovingforward

ADVERTISEMENT


Berita Utama Hari Ini

Berita Popular


Follow Us  
Follow us              

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here