Mon, 20 May 2024

HEADLINES :


Belum lagi ada keperluan: Hajiji. Larang Akmal daripada memasuki Sabah
Published on: Monday, April 08, 2024
By: Jonathan Nicholas
Text Size:

Belum lagi ada keperluan: Hajiji. Larang Akmal daripada memasuki Sabah
KETUA Menteri Datuk Seri Hajiji Noor (kelima dari kiri ) bersama penduduk Pulau Gaya pada program Kembara Kasih Ramadan di SK Pulau Gaya.
Kota Kinabalu: Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor menolak gesaan beberapa pemimpin Sabah agar Ketua Pemuda Umno Dr Muhamad Akmal Saleh dilarang datang ke Sabah.

“Kita menyerahkan penelitian kepada polis. Tiada langkah untuk melarangnya. Tetapi jika beliau mengancam keharmonian pelbagai budaya di sini, maka kita akan pertimbangkan,” kata Hajiji.

Ketua Pemuda Parti Bersatu Sabah Christopher Mandut, Presiden Parti Liberal Demokratik Datuk Chin Su Phin dan bekas Menteri Luar yang juga Ahli Majlis Tertinggi Umno Sabah Tan Sri Anifah Aman menggesa mereka yang menghasut kebencian atau terlibat dalam politik yang memecahbelahkan dihalang daripada memasuki Sabah di bawah kawalan imigresen dalaman khas yang diberikan di bawah Perjanjian Malaysia 1963.

Beberapa ahli politik dari semenanjung seperti Lim Kit Siang dan Nurul Izzah Anwar telah diarah pulang di Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu di bawah kerajaan negeri terdahulu.

Mereka merasakan Akmal juga termasuk dalam kategori ini.

Hajiji berkata demikian ketika melawat Pulau Gaya untuk program Kembara Kasih Ramadan, Ahad, di mana bantuan Hari Raya disampaikan kepada orang ramai yang memenuhi dewan SK Pulau Gaya.

Beliau juga berkata Kerajaan Negeri sedang menimbangkan Projek Perumahan Rakyat (PPR) di Sepanggar untuk penduduk setinggan rakyat tempatan di Pulau Gaya kerana ia bercadang untuk menjadikan pulau bersejarah itu sebagai destinasi pelancongan.

“Sudah ada pusat peranginan di sekitar Pulau Gaya, jadi kita mahu menjaga kebersihan dan keselamatannya.

“Kita tidak mahu rumah setinggan tumbuh seperti cendawan selepas hujan... ini (PPR) semuanya bergantung kepada peruntukan daripada Persekutuan,” katanya.

Beliau berkata Pejabat Parlimen Putatan di bawah Timbalan Ketua Menteri Datuk Shahelmey Yahya juga bercadang membina Klinik Kesihatan di pulau itu.

Pulau Gaya menjadi ibu pejabat Syarikat Berpiagam Borneo Utara British (BNBCC) selepas kota kara pertamanya di Pulau Balambangan pada tahun 1800an kerap diserang oleh lanun.

Ia kemudiannya dipindahkan ke Kudat dan kemudian ke Pulau Gaya di mana pejabat pentadbiran, pangkalan polis dan juga mahkamah untuk mendengar kes diwujudkan, seperti yang dicatatkan dalam buku “Makan Siap” oleh ahli sejarah Maxwell Hall. 

BNBCC berpindah ke Api Api di tanah besar selepas penempatan itu diserang oleh Mat Salleh. Pada 1905, operasinya dijalankan dari bangunan yang kemudiannya menjadi Pejabat Tanah dan musnah dalam kebakaran pada 2000.

Bangunan ini juga merupakan tempat BNBCC memindahkan jajahan British Borneo Utara (kini Sabah) kepada Ratu England selepas perang pada tahun 1946, menjadi tambahan terakhir kepada Empayar British. 

Yang tinggal di bangunan di sebelah Hong Kong Bank kini hanyalah tiang dan Hajiji baru-baru ini mengumumkan rancangan untuk memulihkan tapak itu kepada bentuk asalnya kerana kepentingan sejarahnya.

Sementara itu, Adun Petagas Datuk Awang Ahmad Sah Awang Sahari turut menyampaikan bantuan yuran persekolahan kepada 70 murid dari pejabatnya.

Kemudian, Hajiji bersama Awang Ahmad Sah, Shahelmey, Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Datuk Ariffin Arif dan Pengarah Yayasan Sabah Datuk Ghulam Haidar Bahadar Khan menyampaikan sumbangan Aidilfitri kepada masyarakat.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.

ADVERTISEMENT


Berita Utama Hari Ini

Berita Popular


Follow Us  
Follow us on             

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here