HEADLINES :


ADVERTISEMENT‘Industri koko sumber pendapatan penting negara’
Published on: Saturday, February 08, 2020
By: Clarence Dol
Text Size:


JONATHAN (tengah) bersama yang lain memberikan tanda bagus semasa program itu.
RANAU: Pencapaian dalam meningkatkan pendapatan eksport negara pada 2019 memberikan petunjuk jelas bahawa industri koko memainkan peranan penting sebagai sumber pendapatan yang mampan untuk negara hari ini dan pada masa depan.

Ahli Parlimen Ranau Jonathan Yasin berkata tahun lepas, hasil pendapatan eksport negara bagi tempoh Januari hingga November 2019 adalah RM6.2 bilion, yang tertinggi pernah dicapai.

“Pendapatan eksport adalah hasil eksport produk koko separa siap seperti serbuk koko, lemak koko dan coklat. Manakala di sektor penanaman koko adalah kira-kira 15,000 hektar.

“Harga purata biji koko kering SMC 2 pada Januari 2020 adalah RM 7,107 setan (di Tawau). Melihat senario ini, biji koko kering masih kurang, jadi kilang perlu mengimport biji koko kering yang banyak untuk memenuhi keperluan pengisaran.

“Oleh itu, masih terdapat permintaan tinggi untuk biji koko kering oleh pengirsar tempatan. Pada harga semasa iaitu kira-kira RM8,000 setan, saya percaya penanaman koko akan memberi manfaat bukan sahaja kepada usahawan, tetapi untuk negara secara keseluruhannya,” katanya.

Beliau bercakap semasa merasmikan Mesyuarat Pemimpin Kumpulan Koko, Jerayawara dan Mesyuarat Agung Persatuan Penanam Koko (PPKR) yang diadakan di Rumah Rehat Ranau pada Khamis lepas.

Jonathan yang juga Pengerusi Lembaga Koko Malaysia (LKM) berkata pada 2019, LKM telah melaksanakan Program Peningkatan Produktiviti Koko dan Program Pembangunan Rangkaian Koko untuk meningkatkan dan mengembangkan pengeluaran koko.

Beliau berkata Program meliputi 3,592 hektar penanaman koko dan 5,026 petani seluruh negara, yang mana 67 peratus daripada program itu terletak di Sabah.

Beliau berkata pada 2020, LKM mensasarkan untuk memasukan 3,900 hektar ke dalam program itu, yang mana 65 peratus adalah di Sabah.

“Program Pembangunan Rantaian Kluster Koko adalah konsep ‘biji koko untuk produk coklat’ atau ‘ladang ke meja’. Aktiviti program termasuk penanaman koko dan penjualan biji koko dan pengeluaran produk coklat.

“Ranau adalah salah satu dari tiga lokasi program kluster ini. Aktiviti tanaman baru dan peningkatan program di bawah program kluster sedang dijalankan. Aktiviti tanaman di bawah kelompok koko juga akan memberi tumpuan kepada sumber ‘asal koko’ dan ‘rasa menarik’.

Menurut Jonathan, petani koko di kawasan itu sangat beruntung memiliki program kluster yang diadakan di Ranau.

“Untuk merangsang pembangunan industri koko di Ranau, ia juga akan menyediakan peluang pekerjaan dan sumber pendapatan melalui perniagaan produk dan perkhidmatan secara tidak langsung dari program, yang berkaitan dengan agro-pelancongan.

“Oleh itu, saya berharap semua orang memberi sokongan, termasuk menjadi anggota koperasi sebagai aktiviti perniagaan. Mari kita memajukan industri koko dan coklat di Ranau,” katanya.

Sementara itu, beliau berharap Persatuan Penanam Koko Ranau (PPKR) akan menggalakan anggota untuk terus berusaha mengusahakan koko, bekerjasama dan berkongsi pengalaman dalam mengatasi masalah dan permasalahan yang mungkin timbul.

Dalam program itu, Jonathan mengumumkan peruntukan RM10,000 kepada PPKR untuk memperkasakan persatuan dalam menangani kos operasi dan dengan itu mengangkat industri koko di daerah ke tahap yang lebih tinggi.

Turut hadir ialah Timbalan Ketua Pengarah (Operasi) LKM Dr Ramle Hj Kasin, YDP Persatuan Penanam Koko Ranau (PPKR) Bidi Bongkok, Pengarah, Pegawai dan kakitangan LKM, ketua dan ahli kumpulan Penanam Koko.ADVERTISEMENTBerita Popular


Advertisement 


Follow Us  
Follow us on            

Daily Express TV