HEADLINES :
Saman RM557j: Rayuan Liew, seorang lagi kemuka bukti baharu ditolak
Published on: Tuesday, February 18, 2020
By: Jo Ann Mool
Text Size:

KOTA KINABALU: Mahkamah Persekutuan menolak rayuan oleh Timbalan Ketua Menteri Datuk Christina Liew dan seorang lagi untuk mengemukakan bukti baharu dalam rayuan mereka di Mahkamah Rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi yang memerintah mereka membayar ganti rugi RM557 juta dalam satu saman penyelewengan tanah.

Panel lima-ahli yang diketuai oleh Ketua Hakim Negara Tan Sri Tengku Maimun Tuan Mat menolak rayuan Liew dan Samsuri Baharuddin dengan kos RM30,000 pada Isnin.

Ahli lain ialah Hakim Besar Malaya Tan Sri Azahar Mohamed dan Hakim-hakim Mahkamah Persekutuan Datuk Seri Haji Mohd Zawawi Salleh, Dato’ Abang Iskandar Abang Hashim dan Dato’ Zabariah Mohd Yusof.

Mahkamah tertinggi itu memutuskan bahawa ia bersetuju dengan keputusan Mahkamah Rayuan dan berpendapat bahawa perayu telah gagal memenuhi syarat untuk mengemukakan bukti baharu.

Liew dan Samsuri merayu terhadap keputusan Mahkamah Rayuan pada 21 September 2016 dalam menolak notis usul mereka untuk mengemukakan bukti baharu dalam rayuan mereka terhadap keputusan Mahkamah Tinggi tersebut, di Mahkamah Rayuan.

Mereka pada 3 Ogos 2017 mendapat kebenaran daripada Mahkamah Persekutuan untuk merayu keputusan mahkamah rayuan itu terhadap pertanyaan – “Sama ada perayu dalam rayuan sivil kepada Mahkamah Rayuan boleh dikecualikan daripada bergantung pada transkrip prosiding di Mahkamah Tinggi berdasarkan sistem rakaman elektronik. Transkrip rakaman Mahkamah untuk tujuan rayuan tersebut”.

Pada 30 September 2014, Mahkamah Tinggi Tawau telah memerintah tiga individu – termasuk seorang wakil rakyat – untuk membayar ganti rugi kepada Borneo Samudera Sdn Bhd (BSSB) kerana secara tidak sah mendorong peserta Skim Pekebun Kecil Bagahak untuk melanggar Perjanjian Usaha Sama (JVA) mereka dengan BSSB.

Mahkamah Tinggi dalam penghakimannya memutuskan bahawa BSSB telah membuktikan syarat-syarat perlu dalam undang-undang mengenai dorongan pelanggaran kontrak.

BSSB menuntut ganti rugi RM557,641,716.29.

Dalam saman itu, BSSB sebagai plaintif menamakan Siti Rahfizah Mihaldin (bekas kerani Liew) sebagai defendan pertama, Samsuri Baharudin (peguam bagi sekumpulan  819 pekebun kecil – peserta Skim Pekebun Kecil Bagahak) sebagai defendan kedua dan Liew (sebagai wakil dilantik untuk kumpulan itu) sebagai defendan ketiga.

Liew, yang berada di pihak pembangkang ketika itu, dan Samsuri memfailkan rayuan susulan keputusan Mahkamah Tinggi itu.

Mereka diwakili oleh peguam Datuk Alex Decena dibantu oleh peguam Leslie Chaw dalam rayuan di Mahkamah Persekutuan, sementara peguam Mark Sitiwin mewakil BSSB.

Sementara itu, menurut Mark, mereka belum menerima sebarang tarikh untuk rayuan di Mahkamah Rayuan.ADVERTISEMENT


Other News
Advertisement 


Follow Us  
Follow us on            

Berita Popular