HEADLINES :


ADVERTISEMENTKPLB komited laksana projek pembangunan luar bandar
Published on: Monday, February 24, 2020
By: Clarence Dol
Text Size:

RANAU:  Menteri Pembangunan Luar Bandar (KPLB) Sabah akan terus melaksanakan pelbagai projek pembangunan luar bandar di negeri ini dengan menggunakan peruntukan kewangan yang sedia ada tanpa menunggu pelaksanaan Rancangan Malaysia ke-12 (RMK12).

Menternya, Datuk Ewon Benedict, berkata terdapat keperluan mendesak untuk infrastruktur jalan dan bekalan air bersih bagi penduduk luar bandar, terutama yang tinggal di pedalaman, untuk terus diberi perhatian.

“Kementerian saya akan terus melaksanakan projek infrastruktur untuk kebaikan rakyat dengan menggunakan peruntukan kewangan yang ada tanpa menunggu RMK12,” katanya.

Ewon yang juga Adun Kadamaian berkata demikian semasa berucap pada pembukaan Resort Jasni Rijan (JR) yang baru dibina di Kg Pinausuk Ranau pada Sabtu lepas.

Sementara itu, Ewon berkata KPLB akan melaksanakan projek-projek infrastruktur untuk memberi manfaat kepada masyarakat luar bandar melalui kawasan pembangunan yang masih dalam pembangunan, termasuk kawasan Kota Marudu, Ranau, Pensiangan dan banyak lagi yang akan dibangunkan untuk keselesaan dan keselamatan penduduk.

“Kementerian saya tidak akan mengamalkan pilih kasih ketika mengedarkan peruntukan pembangunan, tetapi kami memberi keutamaan kepada projek-projek infrastruktur luar bandar berdasarkan keperluan dengan peruntukan terhad untuk manfaat masyarakat luar bandar,” katanya.

Menurutnya, KPLB akan memohon bantuan kewangan daripada Kerajaan Persekutuan kerana peruntukan hanya RM4.5 juta dan RM11.9 juta pada 2019, tidak akan mencukupi di mana kementerian telah menerima permohonan luar bandar yang memerlukan peruntukan sehingga RM60 juta.

Sehubungan itu, Ewon berkata KPLB telah memohon RM10 juta lagi kepada Kerajaan Persekutuan untuk menjalankan projek-projek yang diperlukan oleh penduduk terutama penduduk Ranau dan Kundasang, yang mengalami masalah jalan dan air sejak gempa bumi pada 2015.

“Kami menyedari bahawa kawasan Ranau dan Kundasang adalah salah satu destinasi pelancongan yang paling penting di Malaysia terutama Sabah, jadi bekalan air bersih dan jalan yang baik perlu disediakan,” katanya.

Turut hadir ialah Penolong Pegawai Daerah Ranau, Yuesri Yusoff, Pemimpin Pembangunan Masyarakat Paginatan (PPM), Mohd Hisyamuddin Harun dan Ketua Umno Ranau, Junaidi Sahat.

 


ADVERTISEMENT


Other News
Advertisement 


Follow Us  
Follow us on            

Berita Popular