HEADLINES :
Lelaki didakwa edar lebih 10kg syabu ketahui nasib 7 Feb
Published on: Saturday, January 15, 2022
By: Jo Ann Mool
Text Size:

Kota Kinabalu: Seorang lelaki berumur 30 tahun, yang didakwa mengedar 10,350.7 gram syabu, akan mengetahui nasibnya pada 7 Februari.

Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Nurchaya Hj Arshad menetapkan tarikh itu bagi Lee Kok Wah pada Jumaat.

Kes itu sepatutnya mencapai 

keputusan pada akhir kes pembelaan pada Jumaat, tetapi mahkamah 

menangguhkan keputusan itu ke 7 Februari kerana mahkamah mahu kedua-dua pihak memfailkan hujahan bertulis untuk berhujah lanjut mengenai Seksyen 39B(2) dan Seksyen 2A Akta Dadah Berbahaya.

Lee dari Selangor dituduh melakukan kesalahan itu pada pukul 11.46 pagi 8 April 2018 di balai ketibaan Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu di sini.

Perbicaraan yang bermula pada 6 November 2019 itu menyaksikan 11 saksi pendakwaan dan seorang saksi pembelaan memberi keterangan. Lee, seorang pekerja pembinaan rumah, memilih untuk memberi keterangan bersumpah.

Dia didakwa di bawah Seksyen 39B(1)(a) Akta Dadah Berbahaya (ADB) 1952 yang membawa hukuman sama ada hukuman mati atau penjara seumur hidup dan sekurang-kurangnya 15 sebatan rotan, jika sabit kesalahan.

Timbalan Pendakwa Raya Shafiq Mahadi menjalankan pendakwaan sementara Lee diwakili oleh peguam dilantik Chong Kian Ming.

Sementara itu, di Mahkamah Majistret, dua lelaki dipenjara 24 bulan dan dikenakan lima sebatan kerana memiliki 17.58 gram syabu.

Md Shukri Packer, 29, dan Md Saiful Ridzuan, 24, mengaku bersalah di hadapan Majistret Jessica Ombou Kakayun yang mereka melakukan kesalahan itu pada pukul 5.30 petang 21 Mei 2021 di Jalan Lintas, Luyang.

Mereka didakwa di bawah Seksyen 12(2) ADB yang boleh dihukum di bawah Seksyen 39A(1) Akta sama, yang membawa hukuman penjara antara dua tahun dan lima tahun, serta sebatan antara tiga dan sembilan kali, jika sabit kesalahan.

Inspektor Albert Basiri menjalankan pendakwaan sementara dua tertuduh diwakili oleh peguam PJ Perira.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.ADVERTISEMENT


Other News
Berita Popular


Advertisement 


Follow Us  
Follow us on