HEADLINES :
Virus ASF tidak bahaya kepada manusia: Jeffrey
Published on: Thursday, January 27, 2022
Text Size:

Kota Kinabalu: Demam babi Afrika (ASF) tidak menimbulkan risiko kesihatan kepada manusia dan tidak boleh berjangkit daripada babi kepada manusia, kata Timbalan Ketua Menteri merangkap Menteri Pertanian dan Perikanan Datuk Seri Dr Jeffrey Kitingan (gambar).

“Virus ini tidak berbahaya kepada manusia tetapi kerajaan memberi perhatian kepada perkara ini kerana ia berpotensi melumpuhkan industri daging babi kita jika tiada tindakan diambil untuk membendung penularannya,” katanya dalam satu kenyataan pada Rabu.

Beliau berkata pengguna tidak perlu bimbang tentang keselamatan daging babi yang dijual di pasaran tempatan.

Walaupun terdapat penemuan virus ASF di 10 daerah, yang terbaharu adalah Penampang, ladang babi komersial di kawasan ini setakat ini sebahagian besarnya terhindar daripada jangkitan dan produk mereka telah diisytiharkan bebas ASF dan selamat untuk dimakan.

“Saya sedar tentang banyak khabar angin yang tersebar di media sosial, mendakwa semua daging babi dijangkiti ASF dan pengguna harus mengelakkan daging babi kerana ia berbahaya kepada kesihatan mereka. Ini tidak benar.

“Di Sabah, babi disembelih di rumah penyembelihan sah Jabatan Perkhidmatan Veterinar (DVS) sebelum dijual di pasaran. Semua babi akan diperiksa untuk ASF dan penyakit lain sebelum disembelih. Sampel akan diambil untuk pengawasan jika perlu. Setakat ini, jabatan itu tidak menemui babi yang dijangkiti ASF di mana-mana pusat penyembelihan di Sabah,” katanya.

Beliau berkata pengguna mungkin mendapatkan maklumat terkini dan tepat mengenai ASF daripada pejabat DVS di semua daerah di seluruh Sabah.

Sementara itu, Kitingan memberi jaminan kepada pengguna bahawa bekalan daging babi Sabah akan mencukupi untuk memenuhi permintaan terutamanya semasa Tahun Baharu Cina ini.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.ADVERTISEMENTBerita Popular


Advertisement 


Follow Us  
Follow us on            

Daily Express TV