HEADLINES :


ADVERTISEMENTPenganggur didakwa edar syabu
Published on: Saturday, May 14, 2022
By: Jo Ann Mool
Text Size:

Kota Kinabalu: Seorang penganggur berusia 46 tahun didakwa secara tentatif di Mahkamah Majistret di sini Jumaat atas pertuduhan mengedar 51.6 gram syabu.

Sh Sohor Sh Sahak didakwa melakukan kesalahan itu pada pukul 9.15 malam 1 Mei tahun ini di tepi jalan Cenderakasih, Metro Town, dekat sini.

Bagaimanapun, tiada pengakuan direkodkan daripada Sohor selepas pertuduhan dibacakan kepadanya.

Pertuduhan mengikut Seksyen 39B(1)(a) Akta Dadah Berbahaya 1952 itu membawa hukuman sama ada hukuman mati atau penjara seumur hidup dan sekurang-kurangnya 15 sebatan.

Pihak pendakwaan memohon tarikh sebutan baharu sementara menunggu laporan kimia dan mencadangkan ikat jamin tidak dibenarkan kerana pertuduhan terhadap Sohor tidak mempunyai peruntukan jaminan.

Majistret Lovely Natasha Charles menetapkan 13 Jun untuk sebutan semula dan memerintahkan Sohor direman lanjut.

Dalam kes lain, seorang lelaki berusia 23 tahun didenda RM1,500 atau penjara dua bulan kerana terlibat dalam aktiviti perjudian dalam talian.

Md Irfan Md Sham mengaku bersalah bermain permainan kasino dalam talian klasik, Mega 888, dengan telefon bimbit pada jam 9.20 malam 10 Mac 2021, di sebuah premis di Inanam Light Industries, Kolombong.

Mahkamah dimaklumkan bahawa Irfan ditahan polis dalam satu serbuan dan merampas telefon bimbit serta wang tunai RM344 daripadanya.

Irfan yang tidak diwakili peguam memohon denda ringan kerana dia kini menganggur.

Irfan didakwa mengikut Seksyen 6(1) Akta Rumah Perjudian Terbuka 1953, yang memperuntukkan hukuman denda sehingga RM5,000 atau penjara sehingga enam bulan, atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Sementara itu, dua lelaki didakwa melakukan khianat dengan memotong kabel elektrik sepanjang 35 meter.

Penganggur Md Iqbal Haqimi Ariffin, 21, dan Andrian Andulon, 28, didakwa memotong kabel milik Syarikat Perwira Progresif Construction Sdn Bhd pada pukul 1.30 tengah hari 9 Mei lalu di satu tapak berhampiran Petronas Tebobon, Manggatal.

Mereka meminta dibicarakan bagi pertuduhan mengikut Seksyen 431A Kanun Keseksaan itu, yang membawa hukuman penjara sehingga dua tahun atau denda, atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.

Pihak pendakwaan dalam memohon tarikh sebutan lain, mencadangkan ikat jamin RM4,000.

Mahkamah menetapkan 13 Jun untuk sebutan dan melepaskan kedua-dua tertuduh dengan ikat jamin RM1,300 setiap seorang. 

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.ADVERTISEMENTBerita Popular


Advertisement 


Follow Us  
Follow us on            

Daily Express TV