HEADLINES :
Tipu: Lelaki didenda RM3,000
Published on: Saturday, May 21, 2022
By: Jo Ann Mool
Text Size:

Kota Kinabalu: Seorang lelaki berusia 21 tahun didenda RM3,000 atau penjara 12 bulan pada Jumaat kerana menipu seorang wanita sebanyak RM2,830 berkaitan telefon pintar.

Md Ikmal Jamalin, yang kesnya dibicarakan di hadapan Majistret Stephanie Sherron Abbie, mengubah pengakuannya kepada bersalah terhadap pertuduhan itu.

Ikmal mengaku bersalah menipu Noor Fazirah Davy dengan sengaja mendorongnya menyerahkan Iphone 11 Pro 64GB miliknya dengan memberikan resit palsu tanpa memindahkan RM2,830 ke dalam akaunnya.

Ikmal telah melakukan kesalahan itu pada 22 Julai 2021 di sebuah rumah di Kg Likas, Lorong Tabib, Jalan Haiwan.

Pertuduhan mengikut Seksyen 415 Kanun Keseksaan itu boleh dihukum mengikut Seksyen 417 Kanun sama, yang membawa hukuman penjara sehingga lima tahun atau denda, atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.

Mahkamah memerintahkan supaya ikat jamin Ikmal dibayar balik.

Dalam kes lain, seorang wanita diperintah untuk membayar denda RM1,500 atau penjara enam bulan kerana menghalang polis menjalankan tugasnya.

Elvynah Masain mengaku bersalah melakukan kesalahan itu pada pukul 2.30 pagi 8 Mac tahun ini di Telipok Ria Fasa 3.

Mahkamah mendengar daripada pihak pendakwaan bahawa Elvynah, yang duduk di tempat duduk penumpang hadapan kereta itu, yang dipandu lebih awal bagi mengelak diperiksa polis sebelum itu, bertindak agresif dan enggan memberi kerjasama ketika polis mahu memeriksa.

Siasatan mendapati wanita itu, yang kemudian dikenal pasti sebagai Elvynah, yang kemudiannya ditahan, mabuk selepas meminum arak di Penampang dan mendakwa dia tidak ingat dan tidak tahu mengenai seorang lelaki, yang memasuki keretanya dan memandu dengan dia masih di dalamnya.

Elvynah didakwa mengikut Seksyen 186 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara sehingga dua tahun atau denda sehingga RM10,000, atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Inspektor Navind Kumar Vijayan menjalankan pendakwaan.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.ADVERTISEMENT
A Foundation for Life
June 13, 2022Berita Popular


Advertisement 


Follow Us  
Follow us on            

Daily Express TV