HEADLINES :


ADVERTISEMENTWarga Sarawak ketahui nasib 7 Oktober
Published on: Thursday, June 23, 2022
By: Jo Ann Mool
Text Size:

Kota Kinabalu: Seorang warga Sarawak berusia 28 tahun, yang didakwa mengedar 2,129.1 gram syabu akan tahu pada 7 Okt ini sama ada dia perlu membela diri atau dibebaskan daripada pertuduhan tersebut.

Pesuruhjaya Kehakiman Mahkamah Tinggi Amelati Parnell menetapkan tarikh itu bagi Anthony Chan Wei Onn apabila pihak pendakwaan menutup kesnya selepas memanggil 14 saksi.

Mahkamah menetapkan 25 Julai untuk kedua-dua pihak memfailkan dan menyerahkan hujahan bertulis mereka secara serentak, serta memfailkan dan menyerahkan hujahan balasan mereka, jika ada, selewat-lewatnya 15 Ogos.

Chan, seorang pembaik pendingin hawa, didakwa mengedar 2,129.1 gram syabu pada jam 6.20 petang 12 Julai 2019 di premis J&T Express di tingkat bawah, Kolam Plaza Fasa 1, Jalan Lintas.

Tertuduh pada 20 Jan 2020 meminta dibicarakan bagi pertuduhan mengikut Seksyen 39B(1)(a) Akta Dadah Berbahaya yang membawa hukuman mati atau penjara seumur hidup dan sekurang-kurangnya 15 sebatan jika tidak dijatuhi hukuman mati, jika sabit kesalahan.

Pendakwaan dikendalikan oleh Timbalan Pendakwa Raya Khairulnizam Abu Bakar, manakala Chan diwakili peguam Ram Singh, Kimberly Ye dan Chen Wen Jye.

Chan diperintah reman lanjut sementara menunggu tarikh itu kerana pertuduhan terhadapnya tidak mempunyai peruntukan untuk diikat jamin.

Sementara itu, dua lelaki masing-masing dipenjara sebulan oleh Mahkamah Majistret kerana mencuri barang kedai.

Md Nazri Abdullah Datin dan Md Syafiq Hidrus, kedua-duanya berusia 26 tahun, mengaku bersalah di hadapan Majistret Lovely Natasha Charles atas pertuduhan mencuri seunit Garnier Skin Natural Light Anti Spot White Cream 30ml pada pukul 4.27 petang 15 Jun di Watsons Putatan.

Kesalahan di bawah Seksyen 380 Kanun Keseksaan itu membawa hukuman penjara sehingga 10 tahun atau denda, atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.

Pendakwaan dilakukan oleh Inspektor Kelvan Elson Maik.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.ADVERTISEMENTBerita Popular


Advertisement 


Follow Us  
Follow us on            

Daily Express TV