HEADLINES :
Buruh miliki MyKad orang lain dijel 12 bulan
Published on: Wednesday, August 17, 2022
By: Jo Ann Mool
Text Size:


Dia diperintahkan untuk menjalani hukuman itu dari tarikh dia ditangkap dan dirujuk ke Jabatan Imigresen selepas itu.
Kota Kinabalu: Seorang buruh warga Filipina pada Selasa dijatuhi hukuman penjara 12 bulan kerana memiliki MyKad orang lain.

Jan Osman, 32, mengaku bersalah di hadapan Majistret Stephanie Sherron Abbie atas pertuduhan memiliki MyKad atas nama Lester Boyston Ripin tanpa kuasa yang sah pada jam 6 petang 4 Ogos tahun ini, di Yu Sang Kepayan, di sini.

Pihak pendakwaan memaklumkan kepada mahkamah bahawa Jan ditahan polis semasa Op PTI Bersepadu di tempat tersebut selepas dia didapati menggunakan dokumen itu sebagai dokumen pengenalan diri.

Jan didakwa mengikut Seksyen 25(1)(o) Peraturan Pendaftaran Negara, yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga tiga tahun atau denda, jika sabit kesalahan.

Dia diperintahkan untuk menjalani hukuman itu dari tarikh dia ditangkap dan dirujuk ke Jabatan Imigresen selepas itu.

Dalam kes lain, dua lelaki didakwa kerana memiliki barang curi.

Pembantu stor Mohd Fazil Srafsa, 26, dan Mohd Khairun Rosli, 19, mengaku tidak bersalah di hadapan Majistret Jessica Ombou Kakayun atas tuduhan melakukan kesalahan itu di kedai One Rack di Plaza Alamesra pada jam 6.30 petang, 30 Julai lalu.

Fazil didakwa memiliki seunit lampu solar curi dan satu kuali curi, manakala Khairun didakwa memiliki satu alat pengering rambut dicuri dan satu set cawan, yang kesemuanya milik majikan mereka.

Dua tertuduh didakwa secara berasingan mengikut Seksyen 411 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara sehingga lima tahun atau denda atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.

Mahkamah menetapkan 20 Sept untuk pengurusan kes dan memerintahkan kedua-dua tertuduh, yang memegang dokumen IMM13, direman lanjut.

Fazil dan Khairun masing-masing diwakili peguam Mohamad Syazwan Shah Mohamad Ali dan Lim Ming Zoong @ Lawrence.

Sementara itu, seorang lelaki berusia 37 tahun yang didakwa menyerang isterinya dengan sebatang besi, parang dan kabel pengikat, akan disebut semula kesnya pada 30 Ogos ini.

Jerry James Marcus semasa pengurusan kes pra-perbicaraan kesnya mengekalkan pengakuan tidak bersalah melakukan jenayah itu terhadap isterinya yang berusia 34 tahun pada pukul 10 malam 1 Jan, di sebuah rumah di Kg Tenggiling, Manggatal.

Dia pada 17 Feb tahun ini meminta dibicarakan terhadap pertuduhan mengikut Seksyen 324 Kanun Keseksaan, yang membawa hukuman penjara sehingga 10 tahun, atau dengan denda, atau dengan sebatan, atau dengan mana-mana dua daripada hukuman itu, jika sabit kesalahan.

Dia diperintahkan untuk direman lanjut.

Pendakwaan dijalankan oleh Inspektor Suzie @ Stephanie Kupit dan Albert Basiri.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.ADVERTISEMENT


Advertisement Berita Popular


Follow Us  
Follow us on            

Daily Express TV