HEADLINES :
Penganggur ugut cederakan ibu dipenjara, didenda
Published on: Thursday, September 22, 2022
By: Jo Ann Mool
Text Size:


Gambar: videvo.net
Kota Kinabalu: Seorang penganggur, yang mengugut untuk mencederakan ibunya menggunakan pisau, dijatuhi hukuman penjara 15 bulan dan denda RM4,000 atau penjara 12 bulan.

John, 46, mengubah pengakuannya kepada bersalah di hadapan Majistret Jessica Ombou Kakayun apabila kesnya dikemukakan untuk pengurusan kes.

John mengaku bersalah melakukan jenayah itu terhadap Kalsom Baih, 68, pada pukul 4.30 petang 13 Ogos di sebuah bilik di sebuah rumah di Skim Penempatan Telipok, Manggatal.

Tertuduh pada 17 Ogos meminta dibicarakan terhadap pertuduhan mengikut Seksyen 506 Kanun Keseksaan itu, yang membawa hukuman penjara sehingga tujuh tahun atau denda, atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.

Mahkamah dimaklumkan oleh pihak pendakwaan bahawa sebelum kejadian, ibu tertuduh sedang tidur di dalam biliknya apabila John, yang berbogel, dilihat memegang pisau dan memasuki biliknya.

Ibunya terjaga daripada tidur dan berdiri berhampiran almari kerana berasa takut dan risau.

Dia kemudian memujuk John dengan mengatakan dia akan memberinya RM20 dan pengecas telefon bimbit.

Anak-anak lain mangsa kemudian bergegas masuk dan membantu ibu mereka, mahkamah diberitahu.

Menurut mangsa, kejadian itu bukan kali pertama dan dia pernah dipukul oleh John jika dia tidak diberi wang, kata pihak pendakwaan.

Mahkamah juga diberitahu bahawa John sering meminta wang daripada ibunya untuk membeli syabu dan gam kasut.

Dalam kes lain, seorang penghantar barang berusia 29 tahun diperintah membayar denda atau RM4,500 atau penjara 12 bulan kerana melupuskan harta curi.

Jainol Md Johan mengaku bersalah menyembunyikan lima unit televisyen curi, dan satu kipas berdiri curi milik Eignterep Sdn Bhd pada pukul 9.30 malam 2 Ogos di sebuah rumah di Kg Tatahan, Jalan Kionsom Inanam.

Pertuduhan mengikut Seksyen 414 Kanun Keseksaan itu membawa hukuman penjara sehingga tujuh tahun atau denda atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan. Pendakwaan dilakukan oleh Inspektor Albert Basiri.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.ADVERTISEMENT


Advertisement Berita Popular


Follow Us  
Follow us on            

Daily Express TV