HEADLINES :
DBKK rancang pasang tiang boleh lentur di Kepayan
Published on: Thursday, September 29, 2022
By: Sidney Skinner
Text Size:

Petugas RPG DBKK memeriksa keadaan Jalan Pintas Damai.
Petugas RPG DBKK memeriksa keadaan Jalan Pintas Damai.
DEWAN Bandaraya Kota Kinabalu (DBKK) merancang untuk memasang tiang boleh lentur di bahagian tengah jalan antara dua pusat komersial Kepayan Ridge, untuk menghalang pemandu daripada meletak kenderaan secara sembarangan, sehingga menceroboh salah satu daripada dua lorong di jalan itu.

Jabatan Pengangkutan dan Trafik (TTD) agensi itu juga sedang mengatur untuk membaiki satu jalan antara sebuah kejiranan di Damai dan hartanah komersial berhampiran.

KAKITANGAN TTD memantau situasi lalu lintas di Ruang Ridgeview 2 pada pagi Selasa lepas.

Ini susulan maklum balas beberapa pemandu mengenai kesulitan yang mereka alami akibat kesesakan, dan jalan berlubang di lokasi masing-masing.

Seorang jurucakap TTD berkata tiang boleh lentur akan dipasang di Ruang Ridgeview 2 sebaik dana yang diperlukan tersedia.

“Kakitangan kami membuat dua pemeriksaan berasingan terhadap jalan itu pada September selepas kami mengetahui masalah di situ daripada media,” katanya.

“Mereka memantau pergerakan lalu lintas di sini, semasa dua pemeriksaan ini, dan mengesahkan bahawa aliran akan bertambah baik jika kedua-dua lorong tiada halangan.”

Kehadiran tiang boleh lentur telah menambah baik pergerakan kenderaan di Jalan Bahasa di KK.

Dia berkata kehadiran tiang boleh lentur itu mungkin memudahkan aliran lalu lintas yang lebih lancar di jalan itu.

“Terdapat aliran lalu lintas yang lebih baik di sepanjang jalan-jalan di mana tiang ini dipasang seperti di Jalan Bahasa di Bandaraya, dan Lorong Pokok Kayu Manis di kawasan Damai.”

Dia berkata TDD sedang berusaha untuk mendapatkan peruntukan untuk memasang tiang-tiang ini di Ruang Ridgeview 2.

“Jika tidak dapat, kami akan memasukkan kos untuk kerja ini dalam belanjawan kami bagi 2023.”

Seorang jurucakap Jabatan Penguatkuasaan (ED) DBKK berkata pihaknya menerima dua laporan mengenai kejadian meletak kereta secara haram di Ruang Ridgeview 2, setakat ini, tahun ini.

Beberapa kedai di Marketplace 88 dan Pusat Komersial Seri Kepayan terletak di kedua-dua belah jalan ini, menurutnya.

“Pegawai kami bertindak terhadap laporan terkini dengan membuat pemeriksaan berasingan ke atas jalan itu pada waktu siang dan malam pada Selasa,” katanya pada Rabu (28 September).

JALAN dua-lorong Ruang Ridgeview 2 menjadi sempit kerana banyak kenderaan yang mencerobohi laluan, malah pegawai penguatkuasaan mendapati parkir haram berleluasa pada waktu malam (gambar bawah).

Mereka mendapati pemandu-pemandu, yang mengunjungi kedai kopi di sepanjang jalan itu, meninggalkan kereta mereka di tempat yang tidak sepatutnya, menurutnya.

“Tiada garis parkir yang dicat di permukaan jalan.

“Selain itu, kakitangan kami memperhatikan bahawa kereta-kereta ini menghalang aliran lalu lintas, sehingga kadang-kadang menyebabkan kesesakan.”

Dia berkata pemandu ingkar diberi amaran supaya tidak meletak kereta secara sembarangan pada malam Selasa, dengan ‘notis peringatan mesra’ diletakkan di bawah pengelap cermin depan kenderaan mereka.

“Tiada sesiapa dikenakan kompaun ketika itu tetapi pegawai kami mungkin mempertimbangkan untuk berbuat demikian pada masa akan datang.

“Mereka telah diminta untuk memantau jalan itu secara berkala bagi meminimumkan kejadian parkir haram di sini.”

Di bawah Undang-undang Kecil Peruntukan Tempat Letak Kereta (Letak Kereta Berkupon) 2014, mereka yang meninggalkan kenderaan mereka di ruang yang tidak ditandakan sebagai tempat letak kereta, boleh dikenakan kompaun sehingga RM500, menurut jurucakap itu.

“Pemandu boleh dianggap meletak secara haram, sekiranya tiada tanda parkir di jalan yang diduduki kenderaan mereka.

Dia berkata pesalah berulang dan mereka yang gagal membayar kompaun mereka boleh diheret ke mahkamah.

Jika didapati bersalah, mereka berisiko didenda sehingga RM20,000, dipenjara sehingga 12 bulan atau kedua-duanya sekali, katanya.

Sementara itu, DBKK akan menampal bahagian rosak Jalan Pintas Damai, sebaik ia menerima bekalan asfaltnya.

Jurucakap TDD itu berkata kekurangan bahan ini telah menangguhkan usaha untuk membaiki jalan yang menghubungkan Taman Sinar ke Damai Plaza Fasa 2.

“Kami telah menerima banyak laporan sejak Oktober tahun lepas mengenai lubang-lubang di jalan itu,” katanya.

Dia berkata pasukan penampal jalan (RPG) agensi itu telah membaik pulih jalan itu beberapa kali sejak itu, tetapi kerosakan sentiasa timbul semula beberapa bulan kemudian.

“RPG menyatakan terdapat lebih banyak lubang berbanding sebelum ini apabila mereka memeriksa jalan itu pada awal September.

Jurucakap itu berkata pasukan itu akan menurap semula jalan itu sebaik sahaja agensi memperoleh lebih banyak asfalt dan bila cuaca baik.

LUCILLE, yang bekerja di sebuah pejabat di Damai Plaza Fasa 2, berkata dia sudah beberapa kali menghubungi agensi itu mengenai masalah jalan ini sejak Oktober 2021.

“Saya difahamkan, sebulan kemudian, bahawa DBKK telah menyerahkan aduan saya kepada pemegang konsesi kerajaan,” katanya.

“Kakitangan syarikat itu dinasihatkan untuk memeriksa jalan tersebut dan melakukan pembaikan, jika perlu.

“Tiada apa-apa tindakan dilihat setakat ini,” kata Lucille.

MAWAR, yang tinggal di Taman Sinar turut mengeluh mengenai kegagalan agensi itu mengambil tindakan susulan bagi memulihkan jalan itu.

“Permukaan jalan itu dipenuhi banyak lubang yang menjadi semakin dalam selepas setiap hujan lebat,” katanya.

“Kerikil dituangkan ke atas bahagian rosak pada satu ketika tetapi batu-batu ini telah pun berselerak disebabkan banyak kereta yang menggunakan jalan itu.”

Mawar berkata seorang budiman baru-baru ini mengisi beberapa lubang itu dengan sisa bahan binaan.

“Sesiapa yang melakukan ini mungkin merasakan bahawa DBKK mengambil masa terlalu lama untuk membaiki jalan itu.”

EVON dari Penampang melahirkan kebimbangannya mengenai bahaya lalu lintas yang timbul kerana banyak kereta yang diletakkan secara haram di Ruang Ridgeview 2.

Dia berkata pemandu, yang cuba membelok untuk mengelak kereta yang diletakkan secara sembarangan ini, berdepan risiko bertembung lalu lintas yang datang dari arah bertentangan.

“Perbuatan tidak bertimbang rasa pemilik-pemilik kenderaan ini menyebabkan kesesakan teruk berlaku pada waktu makan tengah hari dan pada waktu puncak selepas waktu pejabat,” katanya.

“Saya melaporkan rasa tidak puas hati saya mengenai perkara itu kepada DBKK secara bertulis pada 26 Mei dan 25 Julai.

“Apabila tiada tindakan diambil, saya melaporkan masalah lalu lintas di bahagian Kepayan Ridge ini kepada kakitangan agensi itu melalui telefon.”

Evon berharap agensi itu akan mengambil serius masalah ini dan tidak menunggu sehingga kemalangan berlaku, dan nyawa diragut, sebelum ia campur tangan.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.ADVERTISEMENT


Advertisement Berita Popular


Follow Us  
Follow us on            

Daily Express TV