HEADLINES :
MyAirline buat penerbangan sulung ke Kota Kinabalu
Published on: Friday, December 02, 2022
By: Jonathan Nicholas
Text Size:

MyAirline buat penerbangan sulung ke Kota Kinabalu
MYAirline melancarkan tiga laluan pertamanya dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (KLIA2) ke Langkawi, Kuching dan Kota Kinabalu, pada permulaan rasmi operasinya di Malaysia pada Khamis. – fotoBERNAMA
Kota Kinabalu: MyAirline membuat penerbangan sulungnya ke Kota Kinabalu dari Kuala Lumpur, mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu (KKIA) pada 10.15 pagi Khamis.

Airbus A320-200 berwarna merah dan kelabu itu tiba bersama kira-kira 160 penumpang yang disambut oleh Lembaga Pelancongan Sabah (STB) di Pintu A7. 174 lagi penumpang sudah menunggu giliran berlepas. Mereka adalah antara yang telah mendapat tempat duduk ke Kuala Lumpur pada harga serendah RM118 semasa tempoh tawaran pengenalan.

Pengarah MyAirline Dato’ Abdul Hamid Mohd Ali berkata syarikat penerbangan itu berusaha untuk menyediakan harga yang kompetitif sebagai syarikat penerbangan tambang rendah ketiga negara.

Ketika ditanya sama ada mereka akan menggunakan taktik menaikkan harga semasa cuti sekolah atau cuti umum seperti persaing mereka, beliau berkata MyAirlines akan mengekalkan nama “kos rendah” yang menawarkan pilihan kepada pelancong.

Abdul Hamid berkata syarikat penerbangan itu kini menyediakan Sabah dengan dua penerbangan harian yang kekerapannya akan meningkat menjelang akhir bulan ini.

“Hari ini MyAirlines mempunyai 180 penerbangan berjadual di seluruh negara. Kami sedang melihat perjalanan domestik dengan menyasarkan untuk kawasan serantau menjelang suku pertama 2023.

“Penerbangan kami dari Kuala Lumpur adalah ke Langkawi, Kuching dan Kota Kinabalu, yang sangat popular. Dengan ini saya percaya lapangan terbang Malaysia juga perlu dinaik taraf kerana ia semakin sesak. Jika tidak, kita tidak dapat menampung pertumbuhan,” katanya.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.ADVERTISEMENT


Advertisement Berita Popular


Follow Us  
Follow us on            

Daily Express TV