Thu, 13 Jun 2024

HEADLINES :


ADVERTISEMENT

10 berentap di final Sugandoi Kaamatan
Published on: Friday, May 24, 2024
By: Ricardo Unto
Text Size:

10 berentap di final Sugandoi Kaamatan
BARISAN hadapan, dari kiri, Gretchen, Carrenicqa, Scholastica, Sentilina, dan Fely manakala di barisan belakang, dari kiri, Chrispine, Christina, Eleliah, Ain dan Ackley. – Foto Freddy Anthony Jacob
PUSINGAN akhir pertandingan Sugandoi Kaamatan Kebangsaan 2024 akan diadakan di Dewan Persatuan Kebudayaan Kadazan Dusun Hongkod Koisaan (KDCA), Penampang, di sini, bermula 6.30 petang hari ini.

Selepas fasa penyingkiran yang sengit selama dua hari, 10 peserta berjaya ke peringkat akhir, mengatasi 40 peserta lain dari seluruh cawangan Sabah dan KDCA.

Barisan finalis ialah Eleliah Bianus, yang mewakili Keningau, Ain Faresha Azamain (Tanjung Aru), Chrispine Joseph (Beaufort), Fely Stacy Paimin (Ranau), Sentilina Jamurang (Kota Marudu), Scholastica Ann Bonnieface (Tuaran), Christina Imelda Rudy (Karambunai), Gretchen Quirina Salipa (Penampang), Ackley Arthur Amin (Tamparuli) dan Carrenicqa Evs Petrus (Kota Belud).

Pemenang akan membawa pulang hadiah wang tunai RM7,000 dan trofi, manakala tempat kedua dan ketiga masing-masing menerima RM5,000 dan RM4,000.

Pusingan akhir untuk dua kategori lain – Songkotoun (veteran) dan Dazanak (kanak-kanak), juga akan diadakan petang ini.

ADVERTISEMENT


Berita Utama Hari Ini

Berita Popular


Follow Us  
Follow us on             

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here