Mon, 17 Jun 2024

HEADLINES :


ADVERTISEMENT

Linundus do Koubasanan sampaikan mesej penting
Published on: Wednesday, May 22, 2024
By: Ricardo Unto
Text Size:

Linundus do Koubasanan sampaikan mesej penting
JEFFREY, Siti Azlina, Pengurus Besar Kanan Perhubungan Berkepentingan Petronas Khairuddin M Jaafar, Pengurus Besar Pejabat Wilayah Petronas Sabah dan Labuan Siti Ayu Abdul Wahab bersama pegawai KDCA dan barisan pelakon filem itu.
Kota Kinabalu: “Linundus do Koubasanan” (Keindahan Tradisi), filem pendek Kaamatan Petronas tahun ini, menyampaikan mesej penting tentang warisan tradisional, kata Timbalan Ketua Menteri Datuk Seri Jeffrey Kitingan.

“Saya sangat kagum selepas menonton filem pendek itu, pertama sekali kerana tajuknya ‘Linundus do Koubasanan’,” kata Jeffrey, yang juga Timbalan Presiden Persatuan Kebudayaan Kadazan Dusun (KDCA), selepas pratonton eksklusif filem pendek itu di sini, pada Isnin.

“Filem ini benar-benar menyentuh hati – anda boleh merasai getaran budaya, dan pelakon tempatan kita sangat profesional dan mengagumkan.

“Saya percaya ia akan menyampaikan mesej penting, iaitu kepentingan mengekalkan tradisi kita…warisan budaya kita adalah penting untuk diamalkan.”

Tahun ini, untuk meraikan Kaamatan, Petronas mempersembahkan “Linundus Do Koubasanan”, sebuah filem yang menonjolkan perpaduan dan peranan tradisi dalam memupuk keharmonian masyarakat.

Dengan lokasi di Kampung Kiau yang indah, sebuah perkampungan di lembah Gunung Kinabalu, filem ini memaparkan landskap unik kawasan itu melalui lensa pengarah bersama sinematografi Bebbra Mailin dan Rewan Ishak, membawa sentuhan istimewa mereka kepada gambaran budaya tempatan dalam meraikan Kaamatan.

Filem ini mengikuti kisah Fridden, seorang budak lelaki yang bapanya telah menugaskan dia membantu dengan persiapan untuk Pesta Kaamatan.

Penonton diperkenalkan kepada pelbagai aspek cara hidup masyarakat, daripada adat resam yang rumit kepada cabaran dan kejayaan setiap hari.

Naratif ini mendalami tema warisan budaya, perpaduan, dan nilai pengorbanan dan kerja keras yang abadi.

Ia menampilkan dialek, amalan dan tradisi Dusun tempatan serta berkongsi kegembiraan meraikan Kaamatan.

Pengurus Besar Kanan Komunikasi Strategik Petronas Siti Azlina Abdul Latif berkata, “Linundus Do Koubasanan”, yang diilhamkan oleh semangat Kaamatan, menekankan kepentingan memelihara warisan budaya.

“Melalui filem ini, kami juga ingin menonjolkan peranan penting perpaduan dan tradisi dalam mengekalkan keharmonian dalam masyarakat,” katanya.

“Linundus Do Koubasanan” boleh ditonton di saluran YouTube dan Facebook rasmi Petronas mulai Isnin (20 Mei).

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.

ADVERTISEMENT


Berita Utama Hari Ini

Berita Popular


Follow Us  
Follow us on             

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here